Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

7 härliga tips för en lyxig vårweekend i Västsverige

Många är dem i pandemin som fortfarande längtar efter utlandssemestern som bokats om gång på gång.

Men tills vidare finns det mängder av pärlor att upptäcka på hemmaplan längs Västkusten.

Här behöver du inte åka speciellt långt för att ändå uppleva någonting alldeles extra, med luxuösa middagar, avkopplande span och mjuka sängar – ibland på oväntade platser.

Ästad vingård

I ”Sinnenas spa” finns varma och kalla bad, i miljöer inspirerade av naturen.
Foto: Ästad vingård
Här finns det så väl sviter som timmerstugor.
Foto: Mikael Pilstrand / Ästad vingård
I undervattensbastun gör fiskarna en sällskap.
Foto: Mikael Pilstrand / Ästad vingård
På Ästad vingårdar kan man få en guidat tur i vinodlingsprocessen.
Foto: Mikael Pilstrand / Ästad vingård

Var: I Varberg, intill Byasjön i Tvååker, ligger Ästad vingård mitt i Hallands grönskande bokskogar. Inte långt härifrån ligger naturreservatet Skogsbo, med sina många sjöar och bergsknallar.

Vad: Här erbjuds vandringar i den ekologiska vinodlingen, där man får följa hela processen från druva till glas. Ett toppklassigt spa finns, både inomhus och utomhus – i undervattensbastun får du sällskap av regnbågsforellerna i Källvattendammen. Ät i någon av de tre restaurangerna och bo antingen i svit med tillhörande spa, eller i en mysig timmerstuga.

Prisexempel: ”Vin och spa”-paketet kostar från 2 530 kronor per person. Då ingår vingårdsvandring, vinprovning, spa, fyrarätters middag, övernattning på hotellet och frukost.

* * * * *

Falkenberg Strandbad

Här kan man ta en drink vid poolkanten, njuta i bäddarna, blunda och låtsas att man är vid Medelhavet.
Foto: Julio Chang / Falkenberg Strandbad
Falkenberg Strandbad ligger mitt på Skrea strand, inte långt från centrala Falkenberg.
Foto: Falkenberg Strandbad
Så här ser juniorsviten ut.
Foto: Rebecca Wallin Photography / Falkenberg Strandbad

Var: Spa-hotellet Falkenberg Strandbad, med anor ända tillbaka till 1930-talet, ligger strax utanför centrala Falkenberg, mitt på stora Skrea strand. 

Vad: Med sin 3 000 kvadratmeter stora ”retreat club” är strandbadet i Falkenberg förmodligen ett av få i sitt slag i Sverige. Här finns orangeri, en stor grönskande oas med relaxbäddar, uppvärmda pooler, fräscha hotellrum och sprakande brasor.

Prisexempel: Från 1 797 får man betala per person för ett ”summer retreat”, där det ingår ett hotellrum, tillgång till spa och pool i fem timmar på både ankomstdagen och avresedagen, trerätters middag och frukost.

* * * * *

Björholmens Marina

Foto: Björholmen Marina
Foto: Björholmen Marina
Foto: Björholmen Marina
Foto: Björholmen Marina

Var: I Bohuslän, i ett gammalt fiskeläge på nordvästra delen av Tjörn, ligger Björholmens Marina. Runtom sträcker Stigfjordens naturreservat ut sig med sina klippor, stränder och dalgångar.

Vad: Här kan du bo med garanterad utsikt mot havet och klipporna. Den vedeldade bastun ligger bara några meter från havet och i restaurangen bjuds det på fisk- och skaldjursdelikatesser. Varje söndag serveras en lyxig brunch och på helgerna kan man delta i dans och yoga.

Prisexempel: I ”Himmel och hav”-paketet ingår frukost, övernattning på hotellet med balkong eller terrass, trerätters middag, badrock och tofflor och tillgång till den vedeldade bastun. Det kostar från 1 495 kronor per person.

* * * * *

Glashus på Erikson Cottage

Bor man i glashuset har man också tillgång till ett enkelt kök och ett exklusivt utedass. Då finns restaurang, gårdcafé och pizzabageri precis runt hörnet.
Foto: Erikson Cottage
På gården finns också ett växthus.
Foto: Per Svenningsson / Erikson Cottage
I lantlig miljö erbjuds man bland annat egenhändigt jagade delikatesser, och färsk fisk.
Foto: Erikson Cottage

Var: I Ljungsarp, Tranemo kommun, ligger Erikson Cottage vackert beläget med skogen som närmsta granne. Vandringsmöjligheterna finns precis utanför dörren, och 500 meter härifrån finns en sjö.

Vad: På gården ligger Ryggåsstugan, som byggdes redan på 1700-talet. Ett bed and breakfast med golvet byggt av den egna skogen, med restaurang och gårdsbageri i ladugården intill. Men mest exklusiva är de alldeles nybyggda glashusen, där man kan ligga i sängen och samtidigt vara ett med naturen.

Prisexempel: Att bo i ett av glashusen kostar 3 000 kronor per natt för två personer. Då ingår också frukost. Man kan också boka till badtunna, kajak och båt. Att bo i Ryggåsstugan kostar 1 900 kronor per natt för två personer.

* * * * *

Bjertorps slott

Här, i ”Fruns svit”, lär man sova som en riktig grevinna.
Foto: Bjertorps slott
Utanför Bjertorps slott breder slottsträdgårdarna ut sig.
Foto: Bjertorps slott
Slottets restuarang är prisbelönt.
Foto: Bjertorps slott
Så här ser det ut i ”Jaktvillan”, ungefär 100 meter från slottet.
Foto: Bjertorps slott

Var: Bjertorps slott, byggt 1911, ligger utanför Kvänum, mitt i Varaslätten mellan Vara och Skara, och sitter i dag enligt egen utsago på Sveriges bäst bevarade jugendmiljö.

Vad: Med sin prunkande slottsträdgård, sin rika historia och närhet till vacker natur är blir vistelsen på Bjertorp en guldkant. Restaurangen är med i White Guide och efter maten kan du vandra genom salongerna. Eller varför inte ta en golfrunda på en av Sveriges bästa golfbanor, Vara-Bjertops GK, precis i anslutning till slottet. 

Prisexempel: En ”slottsweekend” kostar från 1 640 kronor per person. Då ingår övernattning, välkomstkaffe med hembakat kaffebröd, sexrätters slottsmiddag och frukost.


* * * * *

Treetop spa

En oas bland trädtopparna.
Foto: Treetop Spa
Rymligt och smakfullt inrett hotellrum.
Foto: Treetop spa
Spana ut över Hisingen med ett glas cava i bubbelpoolen.
Foto: Treetop spa

Var: Göteborgaren behöver inte åka långt för en unik hotellupplevelse. Bland trädtopparna på ett berg i Hisings Backa ligger oasen Tree Top spa.

Vad: Insprängt bland stammar och grenar kan man här avnjuta en paus från vardagen med spa, behandlingar och unik övernattning. På Treetop spa finns två spaavdelningar med vedeldade badtunnor, bubbelbad, massage, bastu och relax. Orkar man inte ta bussen erbjuder hotellet upphämtning med limousinebuss.

Prisexempel: För 2 595 kronor kan två vuxna övernatta i ett standarddubbelrum, gå på spa både bland trädtopparna och i hotellbyggnaden, få badrock och tofflor och hotellfrukost.

* * * * *

Hällsnäs herrgård

Foto: Hällsnäs
Foto: Hällsnäs
Foto: Hällsnäs
Foto: Hällsnäs

Var: Denna idylliska herrgårdsmiljö hittas i Mölnlycke, Härryda kommun, precis vid kanten av Landvettersjön

Vad: Med anor som sträcker sig tillbaka till 1906, då herrgården fungerade som bostad för en framgångsrik göteborgsk tandläkare, är det lätt att glömma bort verkligheten på Hällsnäs herrgård. Egen entré till alla rum, tillgång till gym, och delikatesser på restaurangmenyn. Whiskyfantasten kommer hitta något alldeles extra – här finns Mackmyras whiskylager och möjlighet till provningar och guidning.

Prisexempel: Paketet ”Vår på Hällsnäs” kostar från 2 760 kronor för två vuxna. Då ingår frukost, övernattning i dubbelrum, fri träning i gymmen, badtunnor, bastu och en fyrarättersmiddag, komponerad av köksmästaren.