Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rebecka fick sparken - efter bara 20 timmar

AVSKEDAD. Rebecka Andersson, 19, fick sparken från McDonalds Bäckebol efter att hon jobbat knappt 20 timmar. "Det är för kort tid för att de ska göra en rättvis bedömning, tycker jag," säger Rebecka. Foto: Karl Henrik Edlund

GÖTEBORG. Hon hann bara jobba 20 timmar på Mc­Donalds Bäckebol.

Sedan fick Rebecka Andersson, 19, sparken - hon var för långsam enligt chefen.

- Jag fick inte ens en varning. Det kändes som ett slag i magen, säger hon.

Förra måndagen började Rebecka på sitt nya jobb på snabbmatsrestaurangen på Hisingen. Allt verkade bra och chefen berättade att hon hade planer för Rebecka om att få utbildas till arbetsledare i framtiden. I söndags jobbade Rebecka ytterligare ett pass.

- Vi sa hej då, chefen sa "bra jobbat!" och att vi skulle ses på onsdag då jag skulle jobba nästa gång, säger Rebecka.

Men chefen ringde redan nästa dag och bad henne komma in omedelbart på kontoret.

"Sluta eller städa lobbyn"

- Hon sa bara att jag hade varit för långsam och att jag fick välja att sluta omedelbart eller städa lobbyn i två veckor och sedan avskedas, säger Rebecka Andersson.

Linda Johansson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, säger att det inte är rättvist att man ska behöva sparkas efter 20 timmars arbetstid.

- Det kan vara olika mycket att göra på olika skift och på så kort tid är det svårt att avgöra. Och hur mäter de vad som är långsamt och snabbt? Är man ny på jobbet krävs det tid för att bli lika duktig som de andra så klart, säger hon.

Enligt Silvana Kirsch som är platschef på McDonalds Bäckebol, hade Rebecka en prov­anställning på sex månader och därför behöver hon inte uppge skäl till varför hon sparkades.

Passade inte in

- Men jag kan säga att vi fick klagomål när hon stod i kassan. Jag tyckte inte att Rebecka passade in i teamet, säger hon.

Rebecka Andersson tycker att det är ett konstigt argument.

- Ska man klä sig eller vara på ett visst sätt? Jag borde åtminstone ha fått en varning eller en skylt som sa "ny på jobbet".

- Alla verkade glada över att ha mig där.