Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rebeccas son Eddie dödades av sin pappa

Rebecca Wagerlands son Eddie dödades av sin pappa. Foto: Skärmdump/SVT
Bara några månader innan dödsfallet bröts Eddies lårben av med hjälp av våld. Foto: Skärmdump/SVT
Eddie lämnades ensam med sin pappa efter att socialtjänsten lagt ner sin utredning om barnmisshandel. Foto: Skärmdump/SVT

Det fanns varningssignaler: Ett brutet lårben, inställda besök hos barnavårdscentralen och läkare som varnade.

Ändå valde socialnämnden att lägga ner en utredning om grov misshandel och Eddie Wagerland lämnades ensam med sin pappa. 

Bara veckor senare var Eddie död. Han blev sju månader gammal.

– Jag fick panik, berättar Eddies mamma Rebecca Wagerland i SVT:s Uppdrag granskning.

I programmet ”För barnens bästa” visar SVT:s "Uppdrag granskning" en rad fall där barn farit illa efter missar av socialtjänsten. Ett av dessa fall berättar historien om Eddie Wagerland.

 

 

Bara några månader innan Eddie dog larmade läkare om att någon brutit hans lårben och socialtjänsten gjorde en utredning, som sedan lades ner.

Men innan Eddie hamnade på läkarnas och socialtjänstens radar hade den då bara några dagar gamla pojken skadat sig, efter att ha lämnats ensam med sin pappa, som vid tillfället bodde tillsammans med Eddies mamma Rebecca Wagerland i Götene. 

Efter den händelsen bokades barnavårdcentralens hembesök av.

Någon månad senare låg Rebecca och sov i parets gemensamma hem, medan Eddies pappa bytte sonens blöja.

Väcktes av skrik

Plötslig väcktes hon av ett skrik, berättar Rebecca – som i dag bor i Trollhättan – i programmet.

– Eddie gallskrek och då vaknade jag självklart.

Eddie hade brutit lårbenet.

– Det hängde där, helt lealöst. Jag höll i benet hela tiden minns jag, jag släppte det inte förrän vi kom till sjukhuset Skövde. Där röntgades det och det var helt av, berättar Rebecca i programmet.

Jacques Riad är barnortoped och forskar på lårbensskador. Det var han som behandlade Eddies benbrott. I programmet berättar Riad att Eddie var så pass liten att hans lårben till stora delar bestod av brosk när det gick av.

Han bedömde att Eddie utsatts för misshandel, och gjorde därför en orosanmälan till socialtjänsten.

– Någon har tagit tag i benet och ryckt eller slagit på det. För på något annat sätt kan det nästan inte ha gått till på. Om det inte finns någon annan förklaring, som exempelvis benskörhet eller någon annan extremt ovanlig åkomma. Men det undersökte vi och hittade inga tecken på, berättar Jacques Riad i programmet.

Socialtjänsten la ner utredning

Efter läkarens larm påbörjade socialtjänsten i Götene en utredning och polisen kopplades in. Dessutom undersöktes Eddie av ytterligare en läkare som bedömde att skadan uppkommit på grund av våld.

Som en del i utredningen åkte två socialsekreterare till sjukhuset för ett första möte med familjen.

I ett polisförhör som "Uppdrag granskning" tagit del av berättar en av socialsekreterarna att båda två, baserat på deras intryck av familjen, bedömde att det var helt uteslutet att det kunde handla om någon form av barnmisshandel. 

Den följande utredningen bestod av hembesök, samtal med föräldrar och farföräldrar samt med vårdpersonal och polis. 

Efter en period las utredningen ned, på grund av att det inte gick att utesluta att skadan orsakats av en olycka.

Barnortopeden Jacques Riad konstaterade att Eddies skada berodde på våld. Foto: Skärmdump/SVT

Under tiden för socialtjänstens utredning fick inte Eddies pappa vistas ensam med honom, men när den lades fick han återigen vara ensam med sin son.

Rebecca berättar i programmet att hon aldrig fick någon information om att skadan på Eddies lårben misstänktes ha orsakats av kraftigt våld och att hon därför var lättad när utredningen lades ned.

– Jag var väldigt lättad. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att han skulle kunna göra något över huvudtaget i och med att han var så snäll och omtänksam, säger Rebecca om pappan i i programmet.

Hon fortsätter:

– Jag kände väl då att de gjorde en bra utredning, men jag visste inte vad som skulle ske efteråt.

”Jag fick panik”

Sommaren 2016, sju veckor efter att socialtjänsten avskrivit ärendet, fick Rebecca ett samtal i sin bil på väg till jobbet, när hon svarade sa hennes sambo att Eddie slutat att andas.

– Jag fick panik för jag fattade inte vad han sa. Jag bara skrek i telefonen. Jag är i chock, sen frågar jag var han är och sen skyndar jag och min syster mig dit. Han hade inte ringt någon annan, han bara sitter med Eddie i bilen, berättar Rebecca i programmet.

Rebecca Wagerland berättar om chocken som drabbade henne när hon fick reda på att hennes son var död. Foto: Skärmdump/SVT

Väl på sjukhuset konstaterades det att Eddie var död på grund av kraftiga skallskador. Han blev bara sju månader gammal.

Eddies pappa dömdes mot sitt nekande till sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

Trots att flera läkare konstaterat att lårbensbrottet som Eddie drabbades av när han fortfarande levde berodde på kraftigt våld och att Eddie senare dog av svåra huvudskador, gjorde socialtjänsten i Götene ingen Lex Sarah-anmälan efter hans död.

Socialchefen: ”En jättedålig förklaring”

En anmälan som de som arbetar med omvårdnad är skyldiga att utföra om man misstänker brister i sitt eget arbete.

Eva Thimfors är socialchef i Götene kommun. I programmet svarar hon att hon inte kan kommentera det enskilda ärendet när hon tillfrågas om hon anser att man från socialtjänstens sida begått ett misstag.

Hon hänvisar också till att det var semestertider när Eddie dog och att det kan ha bidragit till att en Lex Sarah-anmälan inte gjorts.

– Det är en jättedålig förklaring, men det var om jag inte missminner mig under en sommar och det kan ha varit att det var vikarier inne då, säger Thimfors i programmet.

I dag är bor Rebecca Wagerland i Trollhättan tillsammans med sin nya make. De har ett barn tillsammans och ett till på gång, berättar hon i programmet. Hon har valt att dela med sig om Eddies öde för att förhindra att något liknande ska hända igen.

– Livet är underbart nu, men samtidigt väldigt jobbigt med allt som har hänt. Det är båda delarna samtidigt, säger Rebecca i programmet.

Reportaget ”För barnens bästa” av ”Uppdrag granskning” sänds i SVT1 onsdag, 20.00. Programmet går även att se i SVT Play.

 

 

Misstag hos socialtjänsten

I "Uppdrag gransknings" undersökning har man baserat på statistik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kunnat konstatera att 150 barn farit illa de senaste åren, trots att socialtjänsten haft kunskap eller fått varningssignaler som de borde kunnat förstå.

 

I drygt hälften av fallen har Ivo krävt förändringar hos de berörda socialtjänsterna, som själva som pekar på bristande kompetens och rutiner.

 

Några av dessa finns i Västsverige:

 

Lysekil: En flicka med missbruksproblem och självskadeproblem har inte fått hjälp.

Falköping: Två barn lämnades ensamma hos missbrukande föräldrar som hade narkotika framme i bostaden. Trots anmälan tog det fem dagar för socialtjänsten att agera.

Ale: Ett spädbarn omhändertas efter ett missvisande underlag. Under en månad splittras familjen, trots att ingen gjort sig skyldig till något olämpligt.

 

Källa: Uppdrag granskning