Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rebeccas oro för dottern – efter plötsliga beskedet

Rebecca Bengtsson, 24, på Tjörn är orolig för dotterns barnomsorg när en omtyckt avdelning stängs. Foto: Privat
Rebecca Bengtssons dotter Alice, 1,5, måste plötsligt flytta från den småskaliga förskolan. Foto: Privat

Rebecca Bengtsson, 24, känner ilska efter beskedet att dotterns småskaliga förskoleavdelning ska stängas.

Hon är även upprörd över att beskedet från Tjörns kommun kom plötsligt utan förvarning.

Nu tvingas 1,5-åriga Alice flytta från den invanda miljön och barngruppen splittras.

– Det känns inte tryggt. Jag är arg på våra politiker som fattar de här besluten om att spara in på barnen, säger Rebecca Bengtsson.

Rebecca Bengtssons dotter Alice, 1,5 år, går på Tångeröds förskola som ligger placerad på två olika platser i Höviksnäs på Tjörn. 

Avdelningen där Alice vistas ligger avskilt några hundra meter från den andra, och större, delen av förskolan.

– Det är mellan tio och tolv barn mellan ett och tre år på avdelningen som också har en egen gård. Det är väldigt många som uppskattar det här småskaliga, mysiga och familjära. Det var det jag tyckte om och det var därför jag valde den här förskolan, säger Rebecca Bengtsson.

Men nu känns det inte lika tryggt längre, menar hon.

I veckan gick det plötsligt ut ett mejl med besked om att avdelningen ska stängas. Redan i maj ska barnen flyttas.

– Det är väldigt kort varsel. Barnen ska delas upp på fyra avdelningar på den andra delen av förskolan. Det är väldigt tråkigt att de splittras och jag känner stor oro för hur det kommer att bli på den stora förskolan, säger Rebecca Bengtsson.

Sparkrav på 31 miljoner kronor

Bakom stängningen ligger det sparkrav på 31 miljoner kronor som kommunfullmäktige gett barn- och utbildningsnämnden, menar hon.

Barn- och utbildningsnämnden på Tjörn brottas med ett ”historiskt stort” ekonomiskt underskott. 

Resultatet för 2018 slutade på minus 18,8 miljoner, skriver kommunen på sin hemsida, och konstaterar att det krävs ”mycket kraftfulla åtgärder” för att verksamheten ska hålla budgeten.

Rebecca Bengtsson: ”Vi behöver satsa på barnen som är vår framtid.” Foto: Privat

– Jag är arg på våra politiker som fattar de här besluten. Jag tycker det är bedrövligt att vi ska spara 31 miljoner på våra barn. Kommunen köper så mycket annat, som den omtalade bronsstatyn som kostat en halv miljon kronor. Samtidigt lägger de förslag om att bygga ett kulturhus för 100 miljoner. Vi behöver inte mer kultur. Vi behöver satsa på barnen som är vår framtid, menar Rebecca Bengtsson.

Hon har själv suttit som suppleant för S i barn- och utbildningsnämnden några månader i början av 2017, men lämnade politiken helt i samband med att hon blev gravid.

Omorganisation på grund av ”sårbarhet”

I brevet från kommunen med beskedet om stängningen av avdelningen skriver tillförordnade förskolechefen att det behövs en omorganisation och att det är ”sårbart med en avdelning vid sidan av när det kommer till det kollegiala lärandet och frånvaro bland pedagogerna”.

De fortsätter:

”Jobbar man tätt tillsammans finns bättre möjlighet att täcka upp för varandra och där i bibehålla tryggheten hos era barn. Att det så långt det är möjligt är någon barnen känner som hoppar in vid frånvaro är viktigt för oss”.

Rebecca Bengtsson hade hoppats att Alice, 1,5, fick gå kvar i en liten barngrupp på den mindre avdelningen på Tångeröds förskola. Foto: Privat

Gunnemar Olsson, L, är ordförande i barn- och ungdomsnämnden och säger att sparkravet på nämnden är en ”budgetanpassning till verkligheten”.

– Förra året kalkylerade vi med ett statsbidrag riktat mot förskolan för att kunna göra mindre barngrupper. Men vi fick aldrig något bidrag och nu måste vi ta tillbaka resurserna igen, säger han.

”Utomordentligt bra idé”

Vad gäller den nedlagda avdelningen på Tångeröds förskola menar han att det kan handla om att förskolan fördelar sina kostnader.

– Vad jag kan se går Tångereds förskola plus minus noll och där finns inga mer besparingar som behöver göras. Jag skulle tro att förskolechefen gjort bedömningen att det är bättre att satsa på fler pedagoger än att pengarna går till hyra för de lokalerna. Det tycker jag är en utomordentligt bra idé, säger Gunnemar Olsson.

Han konstaterar att det varit ett antal år då barnantalet i kommunen sjunkit. 

Under den tiden sjönk också kostnaderna i absoluta tal vilket gjorde att de hade råd med en överkapacitet. Hade de varit strikta hade verksamheten stramats åt redan då, förklarar han.

Många oroliga föräldrar

– I och med det inte gjorts på några år blev smällen lite större nu. Vi står inför ett skede när barnantalet växer igen, och då kan vi inte gå in i expansionsfasen med ett felaktigt kostnadsläge. Vi måste ha en verksamhet vi har råd med, säger Gunnemar Olsson.

Men många föräldrar är ändå oroliga över att deras barn ska drabbas av besparingarna. Vad säger du om det?

– Det är inte så konstigt. Den politiska oppositionen gör vad de kan för att hetsa upp personal och föräldrar och sprida oro så mycket det går, vilket inte är så klokt. De hade också besparingar i sin budget även om de verkar ha glömt det, säger han.

Rebecca Bengtsson har inte märkt av någon politisk hets, säger hon.

– Nej, det här är bara mina egna känslor och åsikter kring stängningen av avdelningen. Det är fler föräldrar som är missnöjda.