Nu riktar hon skarp kritik mot den populära programpanelen. Foto: PrivatNu riktar hon skarp kritik mot den populära programpanelen. Foto: Privat
Nu riktar hon skarp kritik mot den populära programpanelen. Foto: Privat
"Jag blev både arg, ledsen, och frustrerad", säger Rebecca. Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN"Jag blev både arg, ledsen, och frustrerad", säger Rebecca. Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN
"Jag blev både arg, ledsen, och frustrerad", säger Rebecca. Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN

Rebeccas ilska efter sexdiskussionen i radio

Publicerad

När Rebecca Ragnarsson lyssnade på radion häromdagen fick hon en chock.

Nu riktar hon skarp kritik mot den populära programpanelen i Mix Megapol.

– Jag blev både arg, ledsen, och frustrerad, säger Rebecca.

I söndags morgon lyssnade Rebecca Ragnarsson, 31, på radiostationen Mix Megapol, när programpunkten "Dilemma" satte i gång. "Dilemma" består av en panel som ger sina synpunkter och lösningar på lyssnarnas olika problem.

Rebecca var på väg från stallet till sitt hem i Lidköping – när panelen inledde en diskussion som fick henne att haja till.

– Jag har tidigare lyssnat på programmet, men har aldrig reagerat så starkt. Jag satt i bilen och blev illa berörd men valde att lyssna vidare, berättar hon.

Panelen diskuterade ett problem, som Rebecca menar hade en tydlig vinkel.

– En kille hade skrivit in med problemet att hans tjej inte ville prova mer saker i sängen utan bara ville ha citat; ”vaniljsex”. Hon sa nej till killens förslag och han frågade nu i programmet vad han kunde göra.

Rebecca reagerade starkt på diskussionen i programmet.Foto: Privat

"Blev arg och ledsen"

Killen undrade nu hur han skulle få sin fru att bli mer "öppensinnad" i sängen.

– Det var sättet de tog upp detta "problem" på, de diskuterade hur killen skulle övertala sin tjej att ställa upp på fler citat porriga saker i sängen.

Rebecca reagerade på ordvalet i sammanhanget eftersom de, enligt henne, använde termen i ett sexistiskt sammanhang.

– Ordet i sig är inte sexistiskt, men i sammanhanget kan det få unga tjejer att tänka att man ska gå med på det killen vill, annars uppfattas man som konstig, tråkig, eller inte tillräckligt "porrig".

Eftersom Rebecca arbetar på en gymnasieskola, tänkte hon direkt på hur hennes elever skulle reagera ifall de hörde diskussionen.

– Jag blev både arg, ledsen, och frustrerad. Det är absolut inte sexistiskt att vilja testa saker i sängen, men det blir en sexistisk syn när någon, i detta fall en kvinna, ska behöva gå med på något som man egentligen inte är bekväm med.

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

"Tjejer ska övertalas och killar ska övertala"

När Rebecca kom hem den dagen, bestämde hon sig för att skriva ett öppet brev till Mix Megapol på Facebook. 

– De måste bli medvetna om vilken syn de förmedlar, och hur de uttrycker sig. De sätter indirekt press på tjejer att de ska låta sig övertalas, och att killar ska vara de som övertalar.

Hennes inlägg har nått både kolleger och elever, som håller med Rebecca i hennes åsikter.

– Alla behöver prata mer om det här problemet och ta upp diskussionen. Man måste säga ifrån så att medierna kan jobba mer för jämställdhet.

"Kan bara beklaga"

Mix Megapol har ännu inte svarat Rebecca, som nu anser att panelen bör ta ansvar för de åsikter de uttrycker i programmet.

– Jag tycker att de som deltagit i denna diskussion behöver förstå vilken syn de förmedlar och att lyssnare reagerar. Flera i min närhet har tidigare reagerat på "Dilemma", och hur panelen uttrycker sig i programmet.

Maja Thomhave arbetar som presskontakt på Bauer Media, och har nu valt att kommentera händelsen:

– Vi kan bara beklaga om hon har tagit illa vid sig av paneldiskussionen, skriver Thomhave i ett mejl.

Läs hela inlägget här:

https://www.facebook.com/rebecca.ragnarsson.1/posts/10155837109841285
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER