Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rebecca,19, blev  sexutnyttjad i fem år

"Många som själva inte vågar anmäla har skrivit till mig nu. Det handlar inte om att jag vill ha uppmärksamhet, utan jag vill hjälpa andra", säger Rebecca.

Rebecca, 19, från Göteborg blev sexuellt utnyttjad av en man i fem år.

Det började med löften om modelljobb. Sedan övergick det till mer avklädda poseringar inför mannen och eskalerade tillslut med att han onanerade framför henne.

Nu vill hon berätta sin historia för att stärka andra.

– Jag vill visa att man kan vända det dåliga till något bra, säger hon till GT.

Mannen dömdes för övergreppen förra året. Nyligen släpptes han ut ur fängelset. I samband med det har ett blogginlägg som Rebecca skrev efter rättegången 2013 nu spridits i sociala medier.

– Många som själva inte vågar anmäla har skrivit till mig nu. Det handlar inte om att jag vill ha uppmärksamhet, utan jag vill hjälpa andra. Jag vet själv hur svårt det är att berätta, säger hon.

Allting började när hon var tolv år.

Drömde om att bli modell

Mannen, som hon kände till via familjen, hade kontakter i modellvärlden. Hon drömde om att bli modell och han verkade kunna erbjuda en möjlighet. Tillsammans med sin bästa vän började hon besöka mannen, som bjöd på cigaretter och alkohol.

– Han sa att han kunde hjälpa oss att bli modeller. Vi började gå i klackskor medan han filmade oss för att vi skulle kunna kolla på det efteråt, säger hon.

Mannen kom med tips om hur hon kunde gå bättre som modell. Han sa att han skulle skicka materialet vidare för att hon skulle kunna nå drömmen. Sedan eskalerade det.

– Det blev mer och mer avklätt och mer sexuella poseringar. Det här höll på i flera år. Jag visste inte hur jag skulle säga i från, säger hon.

Under tiden blev hon beroende av cigaretter och hon började gå till mannen för att få nya. Poseringarna fortsatte och mannen började även smeka hennes ben och mage.

– Då började jag må ganska dåligt. Från början trodde jag inte att han ville mig något illa.

"Han tog på mina ben"

När hon hade fyllt 15 år kom nästa steg.

– En dag ville han inte att jag skulle gå i klackskor. Istället skulle jag lägga mig på magen, säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte inte så mycket på det, jag hade börjat stänga av när jag kom dit. Jag lyssnade på musik i lurar medan han tog på mina ben och runkade samtidigt. Jag märkte inte vad han gjorde förrän efteråt.

Övergreppen fortsatte. Rebecca fastnade i mannens grepp.

– Det kändes jättemärkligt, men jag visste inte hur jag skulle få stopp på det.

Slutligen fick hennes pappa reda på sanningen 2012, efter att en gemensam vän sett bilder på Rebecca.

– Pappa bad mig att berätta allt. Jag hade aldrig pratat med någon om det innan och blev helt chockad när han sa att han visste, säger hon.

Hon hade då legat inlagd på Östra sjukhuset i två månader. Hennes minnesbilder från övergreppen var vaga, hon fick panikångestattacker och orkade inte gå till skolan.

Mannen polisanmäldes och dömdes senare till fängelse i ett år för övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och köp av sexuell handling av barn.

Totalt blev det två jobbiga dagar i tingsrätten och ytterligare två i hovrätten, efter att mannen överklagat.

– Jag är jättetacksam att det gick. Det visade att det inte var mitt fel. Domen gav mig kraft att berätta och skriva om det på bloggen.

Hoppade av gymnasiet

Hon har gått hos psykolog, och behandlats för posttraumatiskt stressyndrom och depression. Den tuffa tiden efteråt gjorde att hon missade mycket i skolan. Till slut hoppade hon av gymnasiet.

Livet i dag beskriver Rebecca som en bergochdalbana. Hon har fortfarande ingen examen, men söker jobb samtidigt som hon jobbar timmar på en förskola.

– Jag har en fruktansvärt bra pojkvän som hjälpt mig att lita på folk igen. Jag och min pappa har också fått världens bästa relation efter det här, och min mamma och min bästa vän har hjälpt mig igenom det.

Och hon ser allt ljusare på framtiden.

– Jag har kommit en bit på vägen. Jag ligger inte bara hemma och mår dåligt längre. Men jag inser att det här kommer att finnas med mig hela livet.

Rebecca är glad att många nu hör av sig till henne och vill dela med sig av sina egna upplevelser.

– Det är väldigt viktigt att man gör det. Det är lätt att tänka att det är skamset, men det är ju aldrig barnets, offrets, fel. Man kan aldrig få för mycket hjälp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!