Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reaktorerna stängs – tar över tio år att riva

Ringhals kärnkraftverk utanför VarbergFoto: ADAM IHSE/ TT NYHETSBYRÅN

En kärnreaktor i Ringhals i Varberg stängdes vid årsskiftet, och efter ett år stängs ytterligare en reaktor.

Det kommer dock dröja minst tio år innan reaktorerna kan rivas, uppger Vetenskapsradion Nyheter.

Det kommer att ta tid innan kärnkraftverken i Ringhals är nedmonterade. Först efter 2030 kan rivningen vara klar, rapporterar Vetenskapsradion Nyheter.

En av de fyra reaktorerna vid Ringhals stängdes vid årsskiftet och vid nästa årsskifte är det tänkt att ännu en reaktor ska stängas.

– Det vi har jobbat med sedan årsskiftet då Ringhals 2 stängde är att förbereda anläggningen för nedmontering och rivning, och det första man gör då är att man tömmer reaktortanken på bränsle, säger Anna Collin, presschef för Ringhals kärnkraftverk till radion.

Därefter ska reaktortank och andra radioaktiva delar tas bort och denna process kommer att ta cirka åtta år rapporterar Vetenskapsradion. Därefter rivs byggnaden och marken runtomkring saneras, vilket tar ytterligare minst ett par år.

Leif Roth är före detta rivningschef och berättar för radion att Barsebäck som stängde för över 20 år sedan inte ligger långt före Ringhals i rivningsprocessen. Planen var att när Barsebäck 2 stoppades 2006 skulle rivningen börja när slutförvaret var klart.

Slutförvaret är inte färdigbyggt

Men slutförvaret som ska lagra avfallet efter rivningen av kärnkraftverken är ännu inte färdigbyggt. 

– Förutsättningarna har ändrats under tiden, som det brukar göra i sådana här långa projekt, plus att det tar tid att få alla tillstånd på plats, säger projektledaren för bygget, Klas Källström vid Svensk Kärnbränslehantering, till radion.

Vetenskapsradion konstaterar att sex av de tolv kärnreaktorerna i Sverige är redo att skrotas och att ägarna inte längre vill vänta med rivningen. 

Anna Collin vid Ringhals säger att avfallet kommer att mellanlagras på kärnkraftverkets egna områden tills vidare.

– Vårt mål är att göra det här på ett säkert och effektivt sätt och att inte ha anläggningarna stående några längre tider, utan att påbörja det här relativt omgående, säger hon till radion.