Ann Heléne Lundmark, en av entusiasterna bakom gratisbutiken. Foto: PRIVATAnn Heléne Lundmark, en av entusiasterna bakom gratisbutiken. Foto: PRIVAT
Ann Heléne Lundmark, en av entusiasterna bakom gratisbutiken. Foto: PRIVAT
Interiör från butiken där allt är gratis. Foto: PRIVATInteriör från butiken där allt är gratis. Foto: PRIVAT
Interiör från butiken där allt är gratis. Foto: PRIVAT

Reaktion mot slit och släng – en butik där allt är gratis

Publicerad

En grupp kvinnor i Kortedala i Göteborg har tagit "Second Hand" till den yttersta spetsen.

Man har öppnat en butik där precis allt är gratis.

– Vi slänger för mycket. Att i stället ge bort och få saker gratis för folk att må bra, säger Ann Heléne Lundmark, en av entusiasterna bakom gratisbutiken.

Hon har tillsammans med andra länge arrangerat klädbytardagar på biblioteket i Kortedala i norra Göteborg. Men så kom man på idén om att försöka skruva upp verksamheten ytterligare.

– Grunden är att vi älskar kläder, medan vi ogillar att vi slänger så mycket som går att använda.

Har en källarlokal

Så dök chansen upp att få disponera en källare i av hyresvärden Bostadsbolaget, vilket Göteborg Direkt var först med att berätta. Och för knappt två veckor sedan öppnade man butiken där precis allt är gratis.

Men projektet skulle haverera ganska snart om alla besökare bara fick. De som fyndar i källaren passar ofta på att ge sådant de själva de tröttnat på samtidigt, men det är inget tvång.

Allt bygger på entusiasm och idealitet.

– Det finns inte en krona inblandat, vi ställer upp för att vi vill och tycker det är kul. Det är till och med så att vi får betala fikat som vi bjuder kunderna. En sponsor som stod för lite gott kaffebröd vore inte fel, säger Ann Heléne Lundmark.

Två kvällar i veckan

Hon är långt ifrån ensam. Ett antal kvinnor är med och hjälps åt att driva verksamheten. Birgitta Modd och och Elisabeth Lindgren är två av dem.

Intresset för kläder och textilier är en gemsam nämnare, men butiken kan också ses som ett inlägg i slit-och-släng-samhället.

– Folk kastar så mycket fint. Jag brukar säga att soprummet i huset där jag bor är ett fyndrum. Och det är ju likadant i de flesta hus, säger Ann Heléne Lundmark.

Gratisbutiken är öppen tisdagar och torsdagar klockan 18-20. Adressen är Tusenårsgatan 17 som ligger nära Kortedala Torg i Göteborg. 

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER