Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo inkopplade efter jätterazzian

Det var i torsdags som polisen slog till mot en lägenhet i Göteborg. Bilden är från ett annant tillfälle.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Kammaråklagare Johan Udén.
Foto: ANDERS YLANDER

Polisen gjorde en stor razzia i en lägenhet i Göteborg i torsdags.

Vid tillslaget ska det ha hittats vapen, narkotika, nazistsymboler – och tio kilo sprängmedel. 

Tre män greps i samband med tillslaget.

Under lördagskvällen bekräftar Säpo för GT att man medverkar i utredningen.

– Vi kopplades in i fredags morse, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Razzian ägde rum i Västra Frölunda i torsdags. I den aktuella bostaden hittades en pistol, knivar, yxor, ammunition och nazistiska symboler, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen ska även ha anträffat tio kilo sprängmedel.

Åklagare Johan Udén bekräftar att tre män greps och senare anhölls.

– De misstänks för bland annat grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott om lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Udén.

Brottsmisstanken om allmänfarlig ödeläggelse tyder på att männen, eller åtminstone någon av dem, kan ha haft planer på att begå brott med sprängmedlen.

Vad är det för något ni misstänker att männen planerade?

– Det kan jag inte kommentera, säger Johan Udén.

Kopplingar till nazism

Aftonbladet har kartlagt de tre gripna männen, och funnit kopplingar till nazistiska organisationer – uppgifter som åklagaren inte vill kommentera.

Den äldste av de gripna, en man i 50-årsåldern, ska enligt Aftonbladet ha ett förflutet i den högerextrema organisationen Soldiers of Odins Göteborgsavdelning.

Enligt uppgift till tidningen ska mannen även ha varit medlem i Svenska motståndsrörelsen, SMR, som senare blev Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

De två andra männen har enligt Aftonbladet dömts flera gånger tidigare för misshandel och narkotikabrott. Den yngre av dem ska vid ett tillfälle ha slagit en man i huvudet med en batong med sådan kraft att den böjdes.

Enligt Jonathan Lehman, researcher på Expo som intervjuats av Aftonbladet, är det inte osannolikt att männen planerade ett attentat.


LÄS MER: Tre nazister dömda för bombserien i Göteborg


– Tvärtom följer det ett mönster som vi sett tidigare. Många sprider bilder och texter om att inbördeskriget är på väg. Men det här visar att några faktiskt hamstrar vapen och kan vara redo att slå till, säger han till tidningen.

Säpo inkopplade

Säkerhetspolisen har kopplats in i utredningen.

– Det kan jag bekräfta. Vi kopplades in i fredags morse, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Han poängterar att det är polismyndigheten under åklagarens ledning som håller i utredningen, men:

– Vi arbetar tillsammans med polisen i den här förundersökningen som pågår och det har vi gjort sedan tidigt i fredags. Vi medverkar och hjälper till utifrån vår expertis.

– Jag kan inte kommentera exakt vad det är vi hjälper till med, bara bekräfta att vi medverkar. Om det framkommer uppgifter som leder in i vårt område kommer vi att gå in mer aktivt.

Vad skulle det kunna vara för uppgifter?

– Om det berör vårt grunduppdrag: att skydda rikets säkerhet, bekämpa terrorism och skydda statsmakten.

I övrigt hänvisar Melin till förundersökningssekretess.

Åklagaren förtegen

Åklagare Johan Udén, som senast på måndag klockan 12 måste fatta beslut om männen ska begäras häktade eller inte, är förtegen om utredningen.

Hur ser du på bevisläget inför häktningsförhandlingen?

– Det kommenterar jag inte. Nu sker utredningen, vi har fortlöpande kontakter, sen tar jag ställning när tiden börjar närma sig. Dessutom handlar detta om tre individer, man kan inte säga något generellt, säger åklagare Johan Udén, som leder utredningen som kommer att pågå intensivt under helgen..

Bodde en av de gripna på adressen?

– Ja.

Fanns vapen och sprängmedel inne i denna lägenhet?

– Du har hört brottsmisstankarna. I övrigt har jag inga kommentarer.

Var det våldsamt motstånd eller fanns det någon annan dramatik i samband med tillslaget?

– Nej, inte vad jag känner till, säger Udén.

Granne hörde bankande

GT har talat med boende på en adress i Frölunda där ett tillslag skedde sent i torsdags kväll, sannolikt det ovan nämnda.

– Jag hörde att det bankade på en dörr, och somnade om. Sen tänkte jag inte så mycket mer på det förrän i dag då jag talade med en granne som berättade att det var polisen som varit här.