Rättspsykologen kallar Kevinförhören "tortyr"

Julia Korkman, rättspsykolog och expert på barnförhör, sågar polisens utfrågningsmetoder i Kevinfallet.
Här frågas femårige Robin ut i förhör med polisen.
Foto: SVT/Dokument inifrån

Rättspsykologen Julia Korkman, som är expert på barnförhör, kallar polisens utfrågningsmetoder i Kevinfallet för "tortyr".

– Jag tror att det är lätt för alla som har barn att förstå att om man utsätter en femåring eller sjuåring för sådana här långa, pinade förhör kan man nog få fram precis vad som helst, åtminstone får man antagligen fram två rätt så traumatiserade barn, säger hon kritiskt i SVT:s Dokument inifrån.

Polisens förhörsmetoder i Kevinfallet inte bara ifrågasätts av rättspsykologen Julia Korkman. Hon sågar tillvägagångssättet sönder och samman.

– De här ledande förhören har fått som konsekvens att man har utpekat de här två små barnen till mördare, säger Julia Korkman, docent i rättspsykologi vid Helsingfors universitetssjukhus, till SVT:s Dokument inifrån.

Experten sågar polisens förhörsmetod i Kevinfallet

SVT sände på onsdagskvällen den tredje delen av Fallet Kevin. Det var efter ett flera timmar långt förhör med polisen 1998 som den då 5-årige Robin och den 7-årige Christian pojkarna pekades ut som de som låg bakom mordet på Kevin sedan han hittats död i vattnet i Kyrkviken i Arvika.

I slutskedet av den flera månader långa mordutredningen fick de små bröderna sitta i timslånga förhör med polisen. Robin satt i två timmar och fick svara på mer än hundra frågor om skadorna på den döde Kevins hals.

Den två år äldre brodern Christian tillbringade fem timmar hos polisen och medgav då att han hade och hans lillebror hade flyttat på Kevins kropp. Något som rättsteknikerna menade var omöjligt.

Rättsexperten kallar förhören tortyr

Julia Korkman, som är en av de skickligaste experterna i Norden när det kommer till barnförhör, har fått ta del av alla polisförhör och sett utskrifter och dessutom tittat på videomaterial. Då konstaterar hon att polisens förhörsmetoder är bryska och knappast skulle bedömas som gångbara om fallet hade gått till rättegång.

– Han torterar dem i många, många, många omgångar. De har suttit i långa, långa förhör, och han har absolut inte godkänt deras version utan tvingar dem att berätta sådant som de har försökt säga inte stämmer, säger Julia Korkman till SVT.

De två utpekade mördarna har genom sin advokat Tomas Olsson begärt omprövning av nedläggningsbeslutet. Robin och Christian förklarades skyldiga utan någon vidare rättslig prövning.

Den nyupptagna förundersökningen om Kevin-fallet drar ut på tiden.

– Jag ser inte framför mig ett beslut förrän tidigast till hösten, säger chefsåklagaren Niclas Wargren.