Lennart Rammer var rättsläkare i Kevin-fallet. Foto: SVT/Dokument inifrån
Lennart Rammer var rättsläkare i Kevin-fallet. Foto: SVT/Dokument inifrån

Rättsläkaren i Kevin-fallet: Inget stödjer polisens teori

Publicerad

Lennart Rammer, 75, var den rättsläkare som obducerade Kevins kropp efter att han hittats död – och han är kritisk till polisens teori. 

Polisen menade att Christian, 7, och Robin, 5, skulle ha mördat Kevin vid en flytbrygga, och sedan släpat kroppen till fyndplatsen.

Något pojkarna inte hade klarat, enligt rättsläkaren.

– Det skulle dessutom varit genom ogenomtränglig terräng. Jag fann inga skrapmärken eller liknande på kroppen så det finns inget som stödjer den teorin, säger Lennart Rammer.

I den tredje delen av "Dokument inifrån" om Kevin-fallet fick tittarna se hur bröderna Christian, 7, och Robin, 5, vallades vid strandkanten.

Polisens teori var då att bröderna dödat Kevin vid en flytbrygga för att sedan bära honom 30 meter till den lastpall där han sedan hittades.

Den väg som pojkarna ska ha burit Kevin enligt polisen.Foto: SVT/Dokument inifrån

Detta ser dock rättsläkaren Lennart Rammer som osannolikt då Kevin inte hade några skrapmärken eller andra spår på kroppen då han hittades – vilket tyder på att han inte släpats av sina jämnåriga kamrater.

– Det skulle dessutom varit genom ogenomtränglig terräng. Jag fann inga skrapmärken eller liknande på kroppen så det finns inget som stödjer den teorin, säger Lennart Rammer och tillägger:

– Dessutom är det ganska osannolikt att barn i den åldern begår en sådan handling.

Var uppe i Arvika efteråt

Efter mordet på Kevin sommaren 1998 fick Lennart Rammer i uppdrag att obducera Kevins kropp. Han skickade därefter ett preliminärt besked kring dödsorsaken till polisen i Arvika. 

– Därefter hade vi telefonkontakt. Men sen var jag uppe i en några dagar och tittade på platsen och den här lastpallen. Vi hade även en sittning med all utredningspersonal och Rolf Sandberg där vi gick igenom obduktionen.

Enligt Lennart Rammer var polisen då inne på ett annat spår. Efter att ha varit i Arvika några dagar reste Lennart Rammer hem och hade efter det inte någon insyn i utredningen.

Vad tänkte du när man slog fast att pojkarna var skyldiga?

– Oj då vad konstigt, tänkte jag troligtvis. Det var nog den allmänna reaktionen.

"Något som är skumt"

Lennart Rammer är överlag kritisk till polisens arbete efter att ha sett SVT:s dokumentär-serie.

– Det är upprörande att se hur man bedrev utredningen. Men det är mer av en allmän reflektion jag gör som inte har att göra med min profession. Jag tror att alla reagerar så.

Han upprörs främst av hur förhören med pojkarna hölls.

– Sen är det givetvis märkligt att banden med de sista förhören inte finns kvar. Man var ju annars väldigt noggrann med att hålla rätt på dem. Där är det något som är skumt, säger Lennart Rammer.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER