Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Råttorna invaderar – larmen har ökat med 297 procent

Antalet larm om råttor i Göteborg med kranskommuner har ökat kraftigt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Skräp och matavfall som människor lämnat efter sig är mumma för råttor. Foto: ROBERT MECEA / AP

Råttorna fortsätter invadera Göteborg. 

De senaste fem åren har larmen ökat med 297 procent, skriver Göteborgs-Posten.

– Allt fler ser råttor på gatorna. Vi försöker sanera så gott vi kan och undvika att råttorna tar sig in i byggnader, säger Håkan Rystrand på Anticimex till tidningen.

En av orsakerna till att problemet med råttor bara ökar är att människan på olika sätt förser dem med mat.

Som när fåglar matas med bröd i parker, när någon tappar pommes frites eller när råttorna lätt kan klättra upp i sopkorgar för att äta av skräpet där. GP ger en rad exempel och Håkan Rystrand på Anticimex säger till tidningen:

– Kort sagt är nedskräpning ett stort problem eftersom råttor när sig på mat som vi lämnar efter oss.

Ökning av larm om råttor

Enligt GP fick Anticimex 3 700 larm om råttor i Göteborg med kranskommuner mellan januari och november 2012. Samma period under 2017 har det kommit 14 700 larm - en ökning på 297 procent, skriver tidningen.

– Det är lika vanligt med råttor i Hjällbo, Frölunda, Majorna och i centrum. Däremot kan man säga att det är vanligare med råttor vid äldre bostäder, förklarar Håkan Rystrand för GP.

Kommer upp ur toalettstolen

Han berättar för tidningen om råttor som företagets kunder fått upp i toalettstolen och duschbrunnen, och om larm från skolgårdar, kök och restauranger. Rystrand säger också att råttorna kan gnaga igenom betong om de är instängda och vill ut.

En annan orsak till att allt fler råttor upptäcks av allmänheten är antalet byggen, skriver GP. Råttorna skräms upp från marken när det pålas och grävs. 

GT har tidigare skrivit om ett nytt sätt att bekämpa råttorna med så kallade smart-fällor som skickar sms när en råtta fångats. Fällorna som ser ut som grå betongpallar.

En parkbänk? Nej, en avancerad råttfälla som placerats vid Domkyrkan i Göteborg. Foto: Eva Rogsten

Under betongen döljer sig en tekniskt avancerad råttfälla dit råttorna lockas med syntetiskt material som luktar kött eller fisk. Fällorna är placerade lite varstans i Göteborg. Flera betongpallar står uppställda vid Domkyrkan.

 

LÄS MER: Parkbänkarna som egentligen är råttfällor