Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet om Wilmas mordmisstänkte pojkvän

Wilma Andersson, 17, misstänks ha blivit mördad.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Wilmas pojkvän sitter häktad misstänkt för mord.Foto: Privat

Pojkvännen misstänks ha mördat 17-åriga Wilma Andersson.

Nu har han omhäktats – den här gången i två veckor.

– Misstankarna har successivt stärkts, säger åklagaren Jim Westerberg.

Samtidigt riktar den mordmisstänkte mannens advokat kritik mot utredningen.

Den 14 november var sista gången som Wilma Andersson syntes till i livet. Hon anmäldes därefter försvunnen och polisens blickar riktades snabbt mot hennes 22-årige pojkvän, som den 22 november häktades misstänkt för mord.

Polisen har under utredningen gjort fynd som gör att de utesluter att Wilma är i livet och pojkvännen pressas i förhör. Det är hans lägenhet i Uddevalla som enligt åklagaren Jim Westerberg är den mest troliga mordplatsen.

Enligt åklagaren har misstankarna mot 22-åringen stärkts under veckorna som gått.

”Det återstår en stor mängd förundersökningsåtgärder dels förhör och omförhör med såväl misstänkta som vittnen [...] och NFC håller på att genomföra en stor mängd analyser på spår och föremål och endast en bråkdel har redovisats i detta utredningsskede”, skrev han i sin framställan till tingsrätten, när han begärde att mannen skulle omhäktas en andra gång.

– Det är som jag skrivit i framställan. Misstankarna har successivt stärkts, säger Jim Westerberg.

Polisen har hittat en kroppsdel som gör att man utesluter att Wilma Andersson är i livet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Häktas i två veckor

Den nya häktningsförhandlingen ägde rum i Uddevalla tingsrätt på fredagsförmiddagen och rätten valde att gå på Jim Westerbergs linje: Pojkvännen sitter fortsatt häktad. 

Dock inte i fyra veckor som åklagaren ville, utan i två veckor. Enligt Bohusläningen är det för att ”rätten vill försäkra sig om att utredningen sker så skyndsamt som möjligt”.

– Jag tycker verkligen att det ligger något i det, säger den mordmisstänkte mannens advokat, Beatrice Rämsell, och fortsätter:

– När en ung person sitter häktad med restriktioner och så isolerad som i det här fallet, då är det viktigt att alla står på tårna och gör sitt yttersta för att bedriva utredningen skyndsamt. 

Menar du att man inte gör det?

– Det kan jag inte svara på eftersom jag inte får ta del av något utredningsmaterial. Det innebär att vi inte kan göra några bedömningar om vad vi själva kan göra.

Beatrice Rämsell har framfört sina synpunkter till både åklagare och rätten – att utredningen går för långsamt. Dagens besked är en viss framgång för försvaret och kanske ett tecken på att rätten har hörsammat advokat Rämsells kritik.

Nekar till brott

Under förhandlingarna sa Rämsell vidare att det, enligt hennes menande, inte föreligger sannolika misstankar om mord, men att det finns skäl för misstankar om helt andra brott som är av en helt annan karaktär. Detta enligt Bohusläningen.

Kan du utveckla det?

– Nej, det är vad jag sa under den öppna förhandlingen, men sen är jag belagd med yttrandeförbud.

Har din klient gjort några medgivande om andra brott än mord?

– Nej, han nekar till brott. Han har ingen kännedom om vad som har hänt.