Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rättegången mot Håkan Jaldung inledd

GÖTEBORG. Efter alla rättsliga efterspel och domar mot aktivister under EU-kravallerna i Göteborg, var det på onsdagen den pensionerade polismästaren Håkan Jaldungs tur att möta rättvisans representanter i form av Göteborgs tingsrätt.
Två och ett halvt år har gått sedan EU-toppmötet och på onsdagseftermiddagen trädde den civilklädde Håkan Jaldung in i tingsrättens säkerhetssal för att försvara sig mot justitieombudsmannens (JO) åtal för olaga frihetsberövande. En hord av massmediarepresentanter fanns där och på frågan om hur han kände sig svarade han i kamerablixtars sken: - Det kunde ha varit roligare. Demonstranter i salen Även flera som var med och demonstrerade under junidagarna bänkade sig i rättssalen. Första dagen ägnades främst åt överåklagare Hans Lindbergs sakframställan. Hans Lindberg, som driver åtalet på JO:s uppdrag, anser att Håkan Jaldung beslutat om att cirka 450 personer skulle gripas på Hvidfeldtska gymnasiet i Göteborg torsdagen den 14 juni 2001. Håkan Jaldung hävdar att han inte har beordrat detta. Polismästarens försvarare, advokat Lars-Åke Schmidt, sade till rättens ordförande att ett av de vittnen som Jaldung velat kalla till rättegången, hade kunnat styrka just detta. Håkan Jaldung ville kalla 21 vittnen, men tingsrätten har bara gått med på att fyra av dem får komma. Advokaten undrade om tingsrättens beslut berodde på att åklagaren nu gick med på att det inte var Jaldungs order. Grundpåstående Åklagaren blev inte svaret skyldig: - Nej. Nej. Nej, utropade han. - Det är ju ett av mina grundpåståenden. Åklagaren anser också att avspärrningen, som innebar att cirka 650 ungdomar blev instängda, saknade rättslig grund liksom kroppsvisitationerna. Även på dessa punkter avvisar Håkan Jaldung åklagarens påståenden och hävdar att han inte begått något brott och att det fanns lagligt stöd för de åtgärder han vidtog. - Vi är väl förberedda, konstaterade advokaten Lars-Åke Schmidt före de inledande förhandlingarna. Rättegången fortsätter på torsdagen, då båda sidor ska hålla förhör med Håkan Jaldung. Då blir det också vittnesförhör med två åklagare.