Rättegången mot Håkan Jaldung inledd

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Efter alla rättsliga efterspel och domar mot aktivister under EU-kravallerna i Göteborg, var det på onsdagen den pensionerade polismästaren Håkan Jaldungs tur att möta rättvisans representanter i form av Göteborgs tingsrätt.
Två och ett halvt år har gått sedan EU-toppmötet och på onsdagseftermiddagen trädde den civilklädde Håkan Jaldung in i tingsrättens säkerhetssal för att försvara sig mot justitieombudsmannens (JO) åtal för olaga frihetsberövande. En hord av massmediarepresentanter fanns där och på frågan om hur han kände sig svarade han i kamerablixtars sken: - Det kunde ha varit roligare. Demonstranter i salen Även flera som var med och demonstrerade under junidagarna bänkade sig i rättssalen. Första dagen ägnades främst åt överåklagare Hans Lindbergs sakframställan. Hans Lindberg, som driver åtalet på JO:s uppdrag, anser att Håkan Jaldung beslutat om att cirka 450 personer skulle gripas på Hvidfeldtska gymnasiet i Göteborg torsdagen den 14 juni 2001. Håkan Jaldung hävdar att han inte har beordrat detta. Polismästarens försvarare, advokat Lars-Åke Schmidt, sade till rättens ordförande att ett av de vittnen som Jaldung velat kalla till rättegången, hade kunnat styrka just detta. Håkan Jaldung ville kalla 21 vittnen, men tingsrätten har bara gått med på att fyra av dem får komma. Advokaten undrade om tingsrättens beslut berodde på att åklagaren nu gick med på att det inte var Jaldungs order. Grundpåstående Åklagaren blev inte svaret skyldig: - Nej. Nej. Nej, utropade han. - Det är ju ett av mina grundpåståenden. Åklagaren anser också att avspärrningen, som innebar att cirka 650 ungdomar blev instängda, saknade rättslig grund liksom kroppsvisitationerna. Även på dessa punkter avvisar Håkan Jaldung åklagarens påståenden och hävdar att han inte begått något brott och att det fanns lagligt stöd för de åtgärder han vidtog. - Vi är väl förberedda, konstaterade advokaten Lars-Åke Schmidt före de inledande förhandlingarna. Rättegången fortsätter på torsdagen, då båda sidor ska hålla förhör med Håkan Jaldung. Då blir det också vittnesförhör med två åklagare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER