Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rättegången mot Abdulaziz Hussein avslutas

I dag avslutas förhandlingen i hovrätten mot Abdulaziz Hussein, 22, som dömdes till 16 års fängelse för bland annat mordet på Nancy Tavsan, 18, i Hjällbo för knappt ett år sedan.
Åklagarna yrkar på livstids fängelse och sågar 22-åringen trovärdighet.
- I förhållande till målsägande är hans trovärdighet obefintlig, säger åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.
I tingsrätten dömdes Abdulaziz Hussein, 22, till 16 års fängelse grov våldtäkt på Nancy Tavsan, 18, och försök till grov våldtäkt på ytterligare en kvinna i Göteborg. Domen överklagades dock av båda sidor. Den 22 november inleddes förhandlingen i hovrätten och i dag avslutas den. Under dagen kommer de båda åklagarna Ulrika Åberg och Kristina Ehrenborg-Staffas samt 22-åringens försvarare Leif Silbersky att hålla sina slutpläderingar.

Yrkar på livstid

Åklagarsidan var först ut. Ulrika Åberg yrkade på att Abdulaziz Hussein ska dömas till livstids fängelse för brotten och att han ska stanna kvar i häktet fram tills dess att domen vinner laga kraft. Hon och Kristina Ehrenborg-Staffas har gått igenom ett stort antal fall där kvinnor utsatts för övervåld i samband med sexualbrott och kommit fram till att det endast sker i två till sex procent av fallen. Det kan därför inte var en slump att två kvinnor, Nancy Tavsan och den andra kvinnan, överfölls och utsattes för samma typ av besinningsklöst våld med tio dagars mellanrum. Enligt åklagaren måste det röra sig om en och samme gärningsman - i det här fallet Abdulaziz Hussein. 

Inte trovärdig

Från det att Nancy Tavsan överfölls tills dess att ett vittne hittade hennes mobiltelefon så passerade det bara tio minuter. Varken 22-åringen eller någon annan säger sig dessutom ha sett någon annan gärningsman på platsen.
Abdulaziz Hussein har flera gånger ljugit och ändrat sin berättelse och kan därför inte anses vara trovärdig, enligt åklagarna.
- I förhållande till målsägande är hans trovärdighet obefintlig, säger åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

Många frågetecken

Leif Silbersky vill i stället att 22-åringen frias helt. Han anser att tingsrättens bevisbedömning är skrämmande och oavsett vad hovrätten kommer fram till så har hans klient ingenting med mordet på Nancy Tavsan eller våldtäktsförsöket på Molinsgatan att göra.
Enligt Silbersky saknar kvinnan på Molinsgatan trovärdighet, dels på grund av att hon var berusad vid tillfället och dels för att hon har stora minnesluckor. Hon berättade inte heller något för den polisman hon först fick kontakt med om att hon utsatts för ett våldtäktsförsök.
När det gäller Nancy Tavsan så anser Leif Silbersky att han med hedern i behåll kan säga att Abdulaziz Hussein kan vara oskyldig. Enligt Silbersky finns det flera frågetecken och tvivel i utredningen. Bland annat har åklagaren avfärdat uppgifterna om den storvuxne man som ska ha setts springa runt i närheten av brottsplatsen med en flaska.

Överfölls och mördades

Det var natten mot den 30 december förra året som Nancy Tavsan överfölls och mördades när hon var på väg hem från en födelsedagsfest i Hjällbo. Hon hittades svårt skadad av en vän och vännens pappa kort efteråt och avled senare av sina skador.
Bara tio dagar innan mordet ska Abdulaziz Hussein även ha överfallit och försökt våldta ytterligare en kvinna i höjd med Molinsgatan i Göteborg.
22-åringen har hela tiden nekat till de brott han anklagas för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!