Rättegången inledd för Instagramkränkningar

I dag inleds rättegången mot de två tonårsflickor som misstänka ligga bakom det Instagram-konto som skapade oroligheter i Göteborg i vintras.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Nu ställs två tonåringar inför rätta i Instagram-målet

I dag inleddes rättegången mot två tjejer som misstänks ha hängt ut andra ungdomar som horor på det sociala nätverket Instagram.

Tjejerna krävs på 800 000 kronor i skadestånd.

- Konsekvenserna av att hängas ut är allvarliga. I ett fall har det lett till självmordstankar, säger Arash Raoufi, målsägandebiträde för 45 personer under rättegången.

De två tjejerna, 15 och 16 år gamla, är åtalade för grovt förtal av 45 personer i åldrarna 12 till 26 år.

Förhandlingen i Göteborgs tingsrätt inleddes klcokan 09.00 och kommer att hållas bakom stängda dörrar.

- Jag tycker det är ett väldigt bra beslut. Då slipper de drabbade känna att de blir uthängda på nytt, och då kanske man inte får ut allt av vittnesmålen, säger advokat Arash Raoufi.

Lett till självmordstankar

Meningen är att alla 45 ska höras under rättegången. De ska själva få berätta hur de har mått av de kränkande kommentarerna och bilderna på Instagramkontot.

- Det är ett lidande en längre period även efter att det här kontot stoppats. Snacket sprider sig och det ges skamliga förslag via Facebook, några tjejer har blivit kallade horor i skolan, förklarar Arash Raoufi.

Hos en klient har kränkningarna lett till självmordstankar, uppger advokaten.

För många andra har skolarbetet blivit lidande. Man har mått dåligt och stannat hemma. Arash Rauofi tror att det kommer att bli mycket känslor i rättssalen, kanske en del hårda ord också.

"Det är unikt"

För de drabbade, de flesta är unga tjejer, är det viktigt att inför domstolen få markera att det som hänt inte är ok.

- Det handlar i grund och botten om en allvarlig form av mobbning, menar målsägandebiträdet som vill understryka att polis och åklagare gjort ett bra utredningsjobb.

- Det är unikt för i många liknande fall av kränkningar på nätet har utredningen lagts ner eftersom det varit svårt att identifiera avsändaren.

När det gäller eventuell straffpåföljd för de misstänkta är förväntningarna realistiska bland målsägarna.

De flesta kräver skadestånd

- De flesta förstår att det är två unga tjejer och vi har gått igenom hur lagen ser ut. Det blir inte fängelse om man är under 18, inte utan synnerliga skäl.

- Men många av mina klienter vill bara känna att de skyldiga fått ett straff, en markering av att det här är inget man kan göra utan att det får några konsekvenser.

Merparten av de 45 tjejerna och killarna kräver skadestånd för kränkning - några även för sveda och värk. Slutsumman hamnar runt 800 000 kronor som de två åtalade tjejerna kan tvingas betala.

FAKTA

16-18 december 2012: Omkring 180 unga tjejer och killar i Göteborg hängs ut på Instagram. De kallas för "orrar", alltså slampor. Instagramkontot får enorm spridning. Intima detaljer om personernas sexliv sprids som en löpeld till tusentals ungdomar runtom i Sverige.

19 december 2012: Hundratals ungdomar stormar Plusgymnasiet i Göteborg, hoppar på bilar och skapar kaos i köpcentret Nordstan. En 17-årig tjej pekas först ut som skyldig men nekar till anklagelserna. Hon ska senare behöva fly till en hemlig ort för att hålla sig i säkerhet.

20 december 2012: Nästa dag fortsätter upploppen utanför Framtidsgymnasiet. Över hundra ungdomar, många maskerade, har samlats för att försöka ta reda på vem som är upphovsman till Instagramkontot.

21 december 2012: Tidningen Aftonbladet chattar med en ung kille, som tar på sig skulden för Instagramkontot. Den 17-åriga flicka som har anklagats och hotats pustar ut i en intervju med Expressen. Men det ska visa sig att Aftonbladets uppgifter är ett falskt spår och polisen står snart utan misstänkta igen.

4 januari 2013: Den 17-åriga flickan får sin slutliga upprättelse när polisen avskriver alla misstankar mot henne. Samtidigt planerar Göteborgpolisen ett gripande mot en annan person.

19 januari 2013: En person under 18 år delges misstanke om grovt förtal. Ytterligare en person har fångat polisens intresse och delges också misstanke om grovt förtal

21 maj 2013: Åklagare Annika Boman beslutar att väcka åtal mot de två flickor, 15 och 16 år gamla, som misstänks för förtalskampanjen. Den 15-åriga flickan har erkänt i förhör, medan den andra flickan nekar till anklagelserna.