Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisa Holm-fallet: Nya försvarsvittnet hotat

På måndagen återupptas rättegången mot Nerijus Bilevicius som i tingsrätten dömdes för mordet på Lisa Holm.

Foto: Alex Ljungdahl
Den pensionerade polisen Billy Bertilsson. Bertilsson ska vittna i hovrätten men på måndagen kom det fram uppgifter att hans familj hotats. Foto: Tore Sahlström/Lidköpingsnytt
Mördade Lisa Holm. Foto: Polisen/Privat
Nerijus Belivicius advokat Inger Rönnbäck. Foto: Anders Ylander

Den pensionerade polisen Billy Bertilsson har kallats in av försvaret som vittne i fallet Lisa Holm.

Men nu vill han inte närvara i rätten - enligt advokat Inger Rönnbäck har han utsatts för hot. När GT når Billy Bertilsson säger han:

– Folk som inte förstår hur en rättsprocess fungerar har hört av sig.

I en intervju med tidningen SLA säger han att situationen blivit "fruktansvärt jobbig" för hans familj.

Under måndagen hölls den tredje förhandlingsdagen i rättegången mot Nerijus Bilevicius i hovrätten.

När rättegången återupptogs efter en lunchpaus blev det dramatiskt.

Enligt Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck har ett av hennes blixtinkallade vittnen fått hot riktade mot sin familj med anledning av att han ska vittna.

Vittnet är den pensionerade polisen Billy Bertilsson som passerade kaféet i Blomberg minuterna innan Lisa Holm senast sågs i livet den 7 juni. Han har berättat att han mötte en polskregistrerad bil när han och hans hustru befann sig några hundra meter från Blomberg. När de väl kom fram till kaféet såg de en stor svart SUV.

Vill höras på telefon

Uppgifterna om hotbilden mot vittnet blev kända när hovrätten upptog sina förhandlingar efter lunchpausen vid 13.00 på måndagen.

– Men han måste ju vittna, kommenterade hovrättens ordförande nyheten om hotbilden mot Bertilsson.

Enligt Inger Rönnbäck talar det mesta för att Bertilsson trots hotbilden kommer att vittna på fredag enligt det sista samtalet hon hade med den pensionerade polisen.

Billy Bertilsson säger själv till GT att det inte rör sig om dödshot. Men han säger att han kontaktats av en person som "inte förstår hur en rättsprocess fungerar."

– Folk har haft synpunkter åt olika håll, säger han.

– Jag är inte hotad till livet men det är massa andra saker. Det är säkert 50 personer som har hört av sig. Jag har arbetat som polis i över 40 år och är van vid sådant här men familjen gråter ju, säger Billy Bertilsson.

När Bertilsson senare pratar med tidningen SLA berättar han att situationen blivit "fruktansvärt jobbig" för hans familj och att han nu inte vill närvara i rätten.

– Jag kan sträcka mig till ett telefonförhör, säger han.

Åklagaren begär nytt vittne

När rättegången inleddes vid 9.00 på måndagen startade den med att hovrätten tog ställning till att åklagaren Lars-Göran Wennerholm under helgen begärt att ett nytt vittne ska höras under rättegången.

Vittnet är en kvinnlig kollega till Lisa Holm som enligt åklagaren ska vittna om att det inte fanns några främmande bilar bakom kaféet i Blomberg den 7 juni då Lisa Holm stängde det tillsammans med sina kolleger. Vittnet lämnade kaféet i Blomberg kort innan Lisa stängde det med två andra kolleger.

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck hade inget att invända mot åklagarens begäran.

Åklagarens vilja av att höra det nya vittnet kan ses som en direkt kontring till att Rönnbäck kallat in Billy Bertilsson som vittne.

Även godsägaren i Blomberg, Arne Jönsson har kallats som nytt vittne av Inger Rönnbäck.

Både Arne Jönsson, Billy Bertilsson och åklagarens nya vittne, Lisas kollega, kommer att höras på fredag i hovrätten. Samma dag är det också planerat för förhör med Nerijus Bilevicius fru via telefon eller videolänk från Litauen.

Vittnesförhör spelas upp

I övrigt var måndagens förhandling i hovrätten odramatisk.

Hela dagen ägnades åt uppspelning av förhör från tingsrättens huvudförhandling.

Under förmiddagen och eftermiddagen spelades förhör med Lisa Holms pappa och förhör med Nerijus Bilevicius från tingsrätten upp.

Lisa Holms anhöriga fanns inte på plats under måndagens förhandling. Nerijus Bilevicius satt mestadels med blicken riktad ner i bordet.

Nerijus skakade på huvudet

Här kan ni läsa om Lisa Holms pappas vittnesförhör i tingsrätten.

De inspelade förhören spelades upp på en projektorduk i tingsalen. När Lisa Holms pappa hördes berätta om hur han fick en iskall blick av Bilevicius under sökandet efter flickan i somras, skakade Nerijus Bilevicius på huvudet och kastade en blick upp mot projektorduken.

För många i rättsalen var förhören återupprepning kring vad de redan hört. Hovrättens ledamöter satt däremot med fokuserade blickar och lyssnade på vittnesmålen. Hovrätten ska göra en egen bedömning av vad som sägs och läggs fram i rättegången för att sedan avgöra om Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm den 7 juni.

Under måndagen var det tänkt att förhören med joggerskan, som tidigare har berättat att Nerijus Bilevicius försökte locka in henne i sin bil, skulle spelas upp i hovrätten.

Det förhöret fick precis som ett annat förhör med en av Lisa Holms kolleger skjutas upp till en senare rättegångsdag på grund av tidsbrist.

Säger sig vara oskyldig

Nerijus Bilevicius ser ut att ha gått upp ett par kilo sedan rättegången i tingsrätten. Samtidigt har han klippt sig och har kortare hår i dag jämfört vad han hade på bilderna från tingsrätten som spelades upp under måndagens förhandling.

Här kan ni läsa om förhöret med Nerijus i tingsrätten.

Innan rättegången avslutades för dagen fick Nerijus Bilevicius svara på kompletterande frågor.

Inger Rönnbäck undrade bland annat kring hur ladan såg ut vid tiden då Lisa Holm mördades och om portarna till den brukade var stängda.

Nerijus svarade att portarna brukade vara det. Exakt hur det såg ut på söndagen då Lisa mörades visste han inte. På måndagen berättar han däremot att portarna hade blåst upp på grund av den kraftiga blåsten som ven över Kinnekulle den dagen.

Nerijus fick också svara på frågor kring de arbetena han har utfört i ladan under sin tid i Sverige.

35-åringen berättade att han har monterat ner utrustning i ladan under en renovering under 2015 samt att han också har arbetat i ladan under 2014 och 2013.

Nerijus kunde inte minnas om han skadat sig någon gång under arbetena.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm ifrågasatte om ladan, där tingsrätten menar att Lisa Holm mördades den 7 juni, kunde ha varit stängd under den aktuella helgen. För hovrätten visade åklagaren upp bilder från i somras där det såg ut som att det saknades delar av en port in till ladan.

"Måste förklara DNA-träffarna"

Rättegången i hovrätten fortsätter klockan 9.00 på tisdag då bland annat förhör från tingsrätten med arbetskamrater till Nerijus Bilevicius och boende på bygden runt Blomberg ska spelas upp för hovrätten.

Familjens Holms målsägarbiträde Tore Brandtler kommenterade måndagens förhandling med en gäspning.

– Det har mestadels varit en repris från tingsrätten i dag. Det har inte kommit fram något nytt. För den tilltalades del handlar det om att förklara hur hans DNA har hamnat där den hamnat. Det har han ännu inte kunnat förklara, säger Tore Brandtler.

Både åklagaren Lars-Göran Wennerholm och försvarsadvokaten Inger Rönnbäck lämnade efter rättegången tingsalen utan att lämna några kommentarer.