Nerijus Belivicius. Foto: Alex LjungdahlNerijus Belivicius. Foto: Alex Ljungdahl
Nerijus Belivicius. Foto: Alex Ljungdahl
Lisa Holm.Lisa Holm.
Lisa Holm.
Ett av de nya vittnena är den pensionerade polisen Billy Bertilsson. Foto: Tore SahlströmEtt av de nya vittnena är den pensionerade polisen Billy Bertilsson. Foto: Tore Sahlström
Ett av de nya vittnena är den pensionerade polisen Billy Bertilsson. Foto: Tore Sahlström

Rättegången i Lisa Holm-fallet förlängs

Publicerad

Tingsrätten ansåg att Nerijus Belivicius mördade 17-åriga Lisa Holm. Nu pågår rättegången i hovrätten mot den livstidsdömde 35-åringen.

Nu kommer uppgifter om att den måste förlängas, enligt NLT. Nya vittnen som försvaret kallat gör att man behöver lägga till en rättegångsdag.

Just nu pågår rättegången mot Nerijus Belivicius i hovrätten.

Under de första dagarna har nya vittnen hörts inför rätten. Palmeutredaren Pål Johansson berättade då om att han reagerade på de förhör som hållits med bland annat Nerijus Belivicius fru. Förhörsledaren ska ha visat en bild på Lisa Holms döda kropp. När hustrun fick se dessa föll hon ihop på golvet och läkare behövde tillkallas.

– Det skulle kunna finnas anledning att visa bilden, enligt mitt förmenade, sa Pål Johansson och tillade att det då måste finnas ett tydligt syfte.

– Har bilden visats bara för att få en psykologiskt påverkan på den förhörda så är det fel enligt rättegångsbalken, sa han.

Tillbaka till brottsplatsen

Man har även tagit med, den i tingsrätten livstidsdömde, mördaren tillbaka till platsen där han ska ha utfört det brutala dådet mot den 17-åriga Lisa Holm.

GT har tidigare kunnat berätta att försvaret kallat nya vittnen. Trots att uppgifterna om att dessa vittnen fanns kom in sent så har hovrätten godkänt att de ska få höras i rättegången.

Ett av de nya vittnena är den pensionerade polisen Billy Bertilsson som passerade kaféet i Blomberg minuterna innan Lisa Holm senast sågs i livet. Han har berättat att han mötte en polskregistrerad bil när han och hans hustru befann sig några hundra meter från Blomberg. När de väl kom fram till kaféet såg de en stor svart SUV.

Ett annat nytt vittne är godsägaren Arne Jönsson, som även var Nerijus Belivicius arbetsgivare. Han ska höras om vad Nerijus Belivicius arbetade med på godset och i ladan i samband med att Lisa Holm försvann. Han ska även berätta rent allmänt om den misstänkte och dennes fru och bror.

Enligt Nya Lidköpings-Tidningen kommer de båda att höras den 22 januari.

Rättegången förlängs

Samma dag ska även Nerijus Belivicius hustru att höras. Hon kommer att medverka per telefon eller över videolänk från Litauen. Åklagaren har tidigare krävt att hon ska vittna på plats, men hon har inte velat ta sig till Sverige. Hon ska vara rädd eftersom hon upplever att det finns en hotbild mot henne.

I och med de två nya vittnena, den pensionerade polisen och godsägaren, kommer man att förlänga rättegången, enligt NLT. Det innebär att man kommer att utnyttja den reservdag som satts in den 25 januari. Denna måndag kommer nu att ägnas åt pläderingar.

Fallet med Lisa Holm har engagerat hela Sverige. Det var söndagen den sjunde juni i somras hon försvann. Föräldrarna förstod genast att något var fel. Polisen tog deras oro på allvar och började genast leta efter henne. Först fem dagar senare hittades hon död och gömd i ett klädskåp i en arbetsbod på Martorps gård.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER