Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rättegången förlängs i fallet Lisa Holm

I sista minuten kallar mordmisstänkte Nerijus Bilevicius försvarare Inger Rönnbäck in flera nya vittnen till Lisa Holm-rättegången. Foto: Anders Ylander

I sista minuten kallar mordmisstänkte Nerijus Bilevicius försvarare Inger Rönnbäck in flera nya vittnen till Lisa Holm-rättegången.

Anledningen: "En omfattande bevisuppgift".

– Det är ett tiotal vittnen, säger Rönnbäck.

Blixtinkallningen förlänger rättegången.

LÄS MER: Följ direktrapporteringen från rättegången här

 

På onsdagen inleddes rättegången mot Nerijus Bilevicius, 35, som misstänks ha mördat 17-åriga Lisa Holm i somras.

Den misstänktes försvarare, Inger Rönnbäck, avvisade åklagarens olika bevis mot Bilevicius, och pekade till och med ut hans yngre bror som potentiell gärningsman.

– Varför inte, svarade Rönnbäck kort på frågan om brodern, som avskrivits från fallet, skulle kunna vara skyldig.

– Jag kan se i utredningen att det finns andra personer som hanterats på ett släpphänt sätt.

På torsdagen ska den tilltalade lämna sitt vittnesmål i rätten. Men redan i morse, kort innan förhandlingarna inleddes i Skaraborgs tingsrätt, berättade försvararen för rätten att hon blixtinkallar en mängd nya vittnen, som Aftonbladet var först att berätta.

Tiotal vittnen blixtinkallas

Försvarsadvokatens begäran lämnades in till tingsrätten kort innan förhandlingarna inleddes på onsdagsmorgonen.

– Det har vi bestämt tidigare, det är inget konstigt utan det har varit planerat att jag kan vänta med bevisuppgifter, säger Inger Rönnbäck till Expressen.

Hon fortsätter:

– Alla har vetat att jag kommer med en bevisuppgift som är ganska omfattande, det har jag förberett dem på. De planerar ju inte en sådan här förhandling i detalj när det är de här snabba rycken.

De blixtinkallade vittnena är – bland andra – en person som jobbade på samma kafé som Lisa Holm, en forensiker med vetskap om de DNA-fynd man gjort i undersökningen, frun till den godsägare som hade anställt Nerijus Bilevicius och ett biträde på affären där han köpte cigaretter och pizza efter att han misstänks ha mördat Lisa Holm i ladan i Blomberg.

– Ja, de kommer att höras en senare dag. Jag har inte räknat hur många de är, men det är väl ett tiotal vittnen, säger Inger Rönnbäck.

Rättegången förlängs

De nya vittnena gör att rättegången förlängs, från fyra dagar till minst fem.

– Det tar väl en dag i alla fall, men i planeringen har det funnits med hela tiden, att vi bestämmer fyra dagar först men så kan det bli fler sen. Man har bara inte vetat vilka dagar man ska lägga till, men alla har förstått att det ska bli fler dagar.

Efter rättegångens första dag säger Inger Rönnbäck att inget direkt oväntat hände.

– Inget nytt från åklagarens sida.

Vidare berättar hon att den misstänkte mördaren Nerijus Belivicius är trött efter dagen.

– Han var ju med på synen och var ute och förklarade hur han hade arbetet i de olika utrymmena, säger Inger Rönnbäck.

Sven-Erik Alhem: "Oj då!"

När tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem får höra att nya vittnen kallats in reagerar han förvånat.

– Oj då! Det innebär ju definitivt en förlängning av huvudhandlingen, och man kan ju ställa sig frågande till varför det kommer så sent, säger han.

Men han poängterar att det är svårt att kritisera en försvarare för att den kallar in vittnen i sista sekund.

– Det är väldigt svårt att rikta kritik mot en försvarare som ju har mycket bättre förutsättningar att komma med sena inspel än vad en åklagare har. De kommer så klart att höras, säger Sven-Erik Alhem.

– En självklarhet är att även åklagaren kommer få möjlighet att utvidga sin bevisuppgift, om det finns skäl för det. Men i alla lägen är det bättre att höra ett eller flera vittnen för mycket än för lite, det är otroligt viktigt att man inte sopar undan någon form av bevisning som kan få betydelse.