Rått våld mot råttor stoppas

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Under ett par år har två Göteborgsforskare slagit hjälmförsedda råttor i huvudet.
Forskningen har betalats av NFL, den amerikanska fotbollsligan, där hjärnskador är vanliga.
Nu säger djurförsöksetiska nämnden nej till fortsatt forskning.
De två forskarna Anders Hamberger och Annette Säljö är inne i slutskedet av sitt arbete. - Vi är mycket besvikna över att nämnden har sagt nej. Det är bara fråga om ytterligare några experiment för att bli färdiga, säger Anders Hamberger.

Har forskat i två år

- Vi fick tillstånd när vi ansökte för två år sedan. Detta är bara en fortsättning på samma forskning. För djurförsöksetiska nämnden kommer det påståendet som en överraskning. - Jag är väldigt förvånad. Jag kan inte komma ihåg att vi har haft en ansökan om uppdragsforskning för NFL tidigare, säger Eva-Maria Hermansson som sitter i nämnden. Varför har ni avslagit ansökan denna gång? - Nämnden har inte ansett det angeläget att här i Sverige forska om hjärnskador på amerikanska fotbollsspelare.

Tryckluftsdriven smäll

Råttorna förses med en hjälm och en tryckluftsdriven pistong träffar huvudet. Det motsvarar ett slag som en amerikansk fotbollsspelare utsätts för. Under experimentet är råttorna nedsövda. Efter testet undersöker forskarna bland annat om råttornas inlärningsförmåga har skadats. De avlivas senare smärtfritt. - Det verkar som om nämnden säger nej för att pengarna till forskningen kommer från NFL. Men de här skadorna rör ju även andra idrotter, exempelvis hockey och boxning.

Kan leda till behandlingar

Genom forskningen hoppas forskarna få bättre kunskap om de medicinska konsekvenserna av hjärnskakning. Detta kan i sin tur leda fram till behandlingsmetoder för att motverka permanenta skador. Hittills har Hamberger och Säljö fått 100 000 dollar per år från USA, drygt 1,4 miljoner kronor.
Tomas Svedberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER