Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasrisk efter 40 meter lång spricka mitt i gata

En nära 40 meter lång och upp till en meter djup spricka har upptäckts på en gata i Jönköping, nära det stora nybygget Munksjöstaden där det pågår stora pålningsarbeten.
Foto: Lars-Åke Josefsson Jönköpings Kommun

En nära 40 meter lång och upp till en meter djup spricka har upptäckts på en gata i Jönköping, nära det stora nybygget Munksjöstaden där det pågår stora pålningsarbeten.

– Det måste bero på det, det skakar i marken, säger Lars-Åke Josefsson beläggningsingenjör på Jönköpings kommun.

Kommunen tog genast beslutet att stänga av ett av körfälten.

Sprickan upptäcktes under onsdagen. Ett körfält har tills vidare stängts av, tung trafik uppmanas att ta andra vägar och kommunansvariga är bekymrade vilket P4 Jönköping var först att berätta.

– Den pågår ett omfattande pålning- och spontningsarbete och det måste bero på det.  Marken skakar, säger Lars-Åke Josefsson beläggningsingenjör på Jönköpings kommun

30-40 meter lång

Sprickan som är mellan 30 och 40 meter lång, 3 till 4 centimeter bred och upp mot en meter djup har asfalterats igen under dagen och det företag som bygger den nya stadsdelen på platsen har uppmanats att göra en geoteknisk undersökning av området.

Är det någon fara för allmänheten?

– Nej, inte nu när vi har stängt av en fil och lett om trafiken, säger Lars-Åke Josefsson.

Det kan också vara så att sprickan blir större och rör sig norrut när pålningsarbetet fortsätter. Lars-Åke Josefsson berättar att det funnits mindre sprickor söder om den nu stora sprickan.

Geoteknisk undersökning

Kommunen har uppmanat byggherren Tolust att omgående göra en geoteknisk undersökning.

– Det är många faktorer man tittar på då, bland annat hur marken är uppbyggt och vilka rasrisker som finns, säger Lars-Åke Josefsson.

Fram till att resultatet kommer från undersökningen kommer körfältet att vara avstängt och det kan komma att utökas. Tunga fordon rekommenderas just nu att välja annan väg.