Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasmus projekt: Efterlyser personer från loppiskameror

Rasmus Wassberg letar personer som förlorat sina minnen, foton från gamla bortglömda filmrullar.
Foto: Sarah Wassberg
Rasmus Wassberg har ett stort intresse för analoga kameror och har samlat hundratals genom åren. Han har varit noga med att bokföra alla och skriva upp var han köpt dem och så vidare.
Foto: Erik Zaring
Nu håller Rasmus Wassberg på att göra en dokumentärfilm om de bortglömda filmrullarna och personerna på bilderna.
Foto: Sarah Wassberg

Rasmus Wassberg, 35, har köpt hundratals kameror på loppis och i second handbutiker.

Ofta har gamla filmrullar suttit kvar som han har framkallat.

Nu letar han efter bildernas ägare – och ska göra en dokumentärfilm om de bortglömda fotominnena.

– Bilderna kan bära på berättelser som legat i dvala i decennier. Jag har framkallat filmer som varit 70 år gamla, berättar Rasmus Wassberg som fått kontakt med flera personer via sitt Instagramkonto.

Rasmus Wassberg från Alingsås arbetar i filmbranschen med att leta miljöer till tv-serier och filmer.

Han har sedan länge ett stort intresse för analoga kameror och har köpt hundratals gamla kameror på loppisar och i second handbutiker.

– Jag har samlat på mig cirka 600 kameror, men nu har jag 50 kvar, berättar han.

Av dessa har det det funnits kvarglömda filmer i omkring 400. Efter att ha sorterat bort filmer som blivit dåliga av förvaringen eller bara haft intetsägande motiv blev det cirka 100 filmrullar kvar att framkalla.

– Jag ser rullarna som en tidsmaskin. I tidskapseln som en filmrulle kan symbolisera, där kan finnas en berättelse som legat i dvala i 30-50 år. Jag har framkallat filmer från 50-talet, som alltså är 70 år gamla, säger Rasmus Wassberg och tillägger:

– Det är svindlande att tänka att ett litet barn på en bild jag framkallat i dag kan vara pensionär eller kanske inte i livet. Ett helt liv har passerat medan filmen varit på vift.

Vill göra film

Nu ska Rasmus Wassberg göra en dokumentärfilm om de bortglömda filmrullarna och de förlorade minnena. Han söker efter personer som finns med, eller vet något om bilderna, bland annat genom sitt Instagramkonto ”Dina minnen”.

– Jag har bokfört alla kamerorna, antecknat var de är köpta, tillverkningsår, när batterierna gått ut och så vidare, för att försöka räkna ut när i tid bilderna är tagna. Ibland kan man identifiera en kyrka eller något i en liten stad, ett registreringsnummer på en bil. Men det är sällan det går att på egen hand hitta personer. Jag kände att jag behövde hjälp av instamänniskor och tänkte att det kanske finns några som vill följa kontot.

”Dina minnen” har fått 10 000 följare på Instagram sedan starten i juli och det har kommit in en rad värdefulla tips.

Ska träffa personer i landet

– Jag har hittills fått fram 25 personer som jag har kunnat kontakta och lämna tillbaka bilderna till. Än så länge har jag pratat med dem på telefon. Planen är att åka runt i Sverige och träffa dem under hösten, berättar Rasmus.

En person han fått kontakt med är en äldre kvinna utanför Stockholm.

– Hon finns med på en svartvit bild från 60-talet tillsammans med sin familj. Hon var då i 15-årsåldern. Hon kunde berätta hur kameran hade färdats. När hennes pappa gått bort hade de skickat i väg saker till second hand. Jag ser fram emot att träffa henne, säger Rasmus.


Se också: