Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasistiska attackerna mot prinsessans kärlek

Kärleken mellan prinssessan Märtha Louise och Shaman Durek har rönt upp starka känslor i Norge.Foto: MEGA CHANNEL/TT NYHETSBYRÅN
Shaman Durek är tillsammans med norska prinsessan Märtha Louise.Foto: ANDREAS FADUM/IBL BILDBYRÅ

Hans kärlek till prinsessan Märtha Louise, 47, rör upp starka känslor i Norge.

Den andliga ledaren Shaman Durek, 44, berättar nu för brittiska The Times om det rasistiska hat han utsatts för sedan förhållandet blivit känt.

– Folk säger att de har lust att hänga mig från ett träd och andra menar att det inte ska vara någon neger på slottet, säger han enligt Nettavisen.

Efter uppbrottet från Ari Behn var norska prinsessan Märtha Louise singel – till det att Durek Verrett vann hennes hjärta. Den amerikanske schamanen, med en pappa från Haiti och en mamma från Norge, har sedan förhållandet blev officiellt i maj i år rönt stor uppmärksamhet i vårt västra grannland.

Vissa reaktioner har varit positiva, andra negativa och grovt rasistiska.

För brittiska tidningen The Times berättar schamanen om hatet och de påhopp han utsatts för.

– Folk säger att de har lust att hänga mig från ett träd och andra menar att det inte ska vara någon neger på slottet, säger han i intervjun som norska Nettavisen citerar.

Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek.Foto: MEGA CHANNEL / MEGA TT NYHETSBYRÅN

Jämförs med Meghan Markle

The Times skriver att Shaman Durek blir omskriven som ”den nästa Meghan Markle” och syftar på den rasism hon fått mot sig efter att ha gift sig med Storbritanniens prins Harry.

– Folk är obekväma med att en vit kvinna väljer en mörkhyad man som är en schaman och själssexuell. Det stör. Vi förändrar saker genom att bli förälskade i varandra. Vi kan inte bli upprörda över det. Det här är en tid för evolution. Det har ingenting med Märtha Louise och mig att göra. Det har med dem att göra, säger Shaman Durek i intervjun.

Det här är samtidigt inte första gången som Shaman Durek anklagar norrmännen för rasism.

”Kände mig inte välkommen”

Tidigare har han sagt till Daily Mail:

– Jag kände mig inte välkommen i Norge och det gör ont. Vi delade vår kärlek med världen, men medierna letade bara efter saker för att slita mig i stycken.

Men han bryr sig inte så mycket om kommentarerna, förklarar han.

– Ända sedan jag var en liten pojke så har jag fått hantera att människor varit rädda för mig eller skämtat på min bekostnad. Jag är van. Jag påverkas inte av att bli gjord till åtlöje eller bli utmålad som en djävulsdyrkare, har Shaman Durek sagt till Daily Mail.