Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raseriet mot Varvet: ”Populistisk mobbing”

Det är stycket om Göteborgsvarvets funktionärers måltider som har väckt upprörda känslor på olika håll i sociala medier.
Foto: HENRIK JANSSON
Så här låter intstruktionerna.
Foto: Privat
Palle Borgström, LRF
Foto: Johanna Norin, pressbild

Göteborgsvarvets 4 000 funktionärer kunde läsa följande i sina instruktioner: ”Om du väljer att äta kött, ta av dig din funktionärströja.”

Det får Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande att rasa:

– Det här är en form av populistisk mobbning.

– Jag undrar om Systembolagets sprittillverkare skulle reagera på samma sätt mot ett förbud, svarar Göteborgsvarvets general Bo Edsberger.

Det är stycket om Göteborgsvarvets funktionärers måltider som har väckt upprörda känslor på olika håll i sociala medier. Det står:

”All mat som serveras till funktionär är lakto-ovo-vegetarisk. Detta är en del av vår hållbarhetscertifiering. Om du väljer att äta kött, ta av dig din funktionärströja.”

LRF: Inte rätt väg att gå

En av dem som reagerat på kravet är Lantbrukarnas riksförbunds ordförande Palle Borgström. Han har uttryckt sitt ogillande i sociala medier under lördagen och inlägget har fått stor spridning. LRF-ordföranden, som är högste företrädare för landets lantbrukare, skriver bland annat:

”Alla borde ha rätt att välja vad de vill äta. Att utesluta de som väljer hållbart producerat svenskt kött är inget annat än populistisk mobbing.”

Inlägget har tusentals reaktioner, många av de som kommenterar och delar har kopplingar till lantbruket.

Skulle man kunna kalla det ett bondeuppror?

– Haha, kanske det, men det är inte bara bönder som reagerat på det jag skrivit. Jag tror att många andra också är lite trötta på den här typen av beslut, säger han och fortsätter:

– Att påtvinga andra att man måste äta en viss sorts mat är inte rätt väg att gå. Det här med hållbarhet är lite mer komplext än så. Jag sätter mig gärna ner med ansvariga för Göteborgsvarvet och tar en diskussion om detta. 


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1310289545771643&set=a.969043886562879.1073741829.100003718316700&type=3&theater

Varvsgveneralen Bo Edsberger:

– Jag undrar om Systembolagets sprittillverkare skulle reagera på samma sätt mot ett förbud. 

Han berättar att Göteborgsvarvet har certifierat sig som ett hållbart evenemang med social-, ekonomisk- och miljöinriktning.

– När det gäller just miljöinriktningen så har vi ett evenemang som inte släpper ut några avgaser. Det är inte formel 1 utan löpare det handlar om. Därför är det maten och resorna som vi har valt att titta väldigt mycket på.


LÄS OCKSÅ: Rakel Sprang för sin döda mamma 


Därför, förklarar Edsberger, har organisationen valt en 100 procent vegetarisk och ekologisk inriktning.

– Inom varvsorganisationen så äter vi vegetariskt hela året när organisationen bjuder och när vi är i tjänst och när vi är ute och representerar på något sätt. 

Bo Edsberger, Varvsgeneral.
Foto: Victor Abrahamsson

Incident med alkohol

Han berättar att det under 2017 fanns funktionärer som konsumerade alkohol iförda funktionärsjackan – vilket ledde till att Göteborgsvarvet fick en anmärkning av företaget som utfärdar certifiering för hållbarhet.

– VI hade också föreningar som köpte hamburgare till sina volontärer. Och det får de lov att göra. Men när de är i tjänst för och är representanter för varumärket Göteborgsvarvet, som står för hållbarhet, så vill vi att de äter vår mat. Vi erbjuder ju gratis mat som är vegetarisk och ekologisk. Sedan kan det vara så att vi har formulerat oss olyckligt internt i skrift vid det här tillfället.

Till att det är just lantbrukare och bönder som reagerar säger han:

– Sedan kan bönderna tycka andra saker om kött, men det handlar inte riktigt om det här.

Vad handlar det om?

– Det handlar om Göteborgsvarvet som varumärke. Som har certifierat sig som ett hållbart evenemang. Och vi har valt att ha en så liten miljöpåverkan som möjligt.

Äter du kött?