Under den senaste veckan anmäldes 42 äldrebrott bara i två av länen i landet. Foto: SHUTTERSTOCKUnder den senaste veckan anmäldes 42 äldrebrott bara i två av länen i landet. Foto: SHUTTERSTOCK
Under den senaste veckan anmäldes 42 äldrebrott bara i två av länen i landet. Foto: SHUTTERSTOCK
Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre, vädjar till pensionärernas grannar om hjälp. Foto: TORBJÖRN SELANDERHåkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre, vädjar till pensionärernas grannar om hjälp. Foto: TORBJÖRN SELANDER
Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre, vädjar till pensionärernas grannar om hjälp. Foto: TORBJÖRN SELANDER

Rånvåg mot 42 äldre på en vecka

Publicerad

Den senaste veckan har hela 42 rån och stölder mot äldre anmälts – bara i två av landets 21 län.

Nu, när julen närmar sig, går polisen ut och vädjar till pensionärernas grannar om hjälp i jakten på de kriminella ligorna.

– Det är väldigt bra om man kan försöka ta kort på tjuvarna, säger Håkan Carlsson, chef över polisens expertgrupp som utreder åldringsbrott.

En våg av åldringsbrott sköljer över delar av landet. I förra veckan, efter att fem äldre blivit bestulna i Lindome i Mölndal utanför Göteborg, gick polisinspektören Mats Wahlberg ut med en skarp uppmaning till pensionärerna:

– Öppna inte dörren om du väntar besök!

 

LÄS MER: Polisen varnar: Så lurar sig tjuvarna in hos äldre

 

Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, fyllde i:

– Det finns all anledning att varna sina äldre anhöriga. Man blir vansinnigt förbannad. Alla har vi en mamma eller pappa och kan föreställa oss hur det skulle vara om de drabbades.

Äldrebrotten ökar i jul

Under veckoslutet fortsatte larmen strömma in och när Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre, nu sammanställer anmälningarna från Västra Götaland och Halland under den senaste veckan konstaterar han att det rör sig om totalt 42 stycken.

Brotten mot äldre ökar i juletid.Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN

Dessutom lär det finnas ett mörkertal.

– Det är mycket. När det drar in en sådan här liga är den väldigt brottsaktiv, säger Håkan Carlsson.

Ökar de här brotten i juletid?

– Ja. De ökar, för det blir ju lite mer pengar i omlopp. Många tar ut pengar för att gå och handla och liknande.

Här har ligan slagit till i Västsverige

Antal anmälda intrång i äldre människors bostäder

Västra Götaland: 27

Halland: 8

 

Några av kommunerna i Västsverige från vilka anmälningar inkommit:

Göteborg

Vänersborg

Lilla Edet

Alingsås

Götene

Skövde

Vårgårda

Borås

Mark

Kungsbacka

Falkenberg

 

Antal anmälda fickstölder mot äldre människor

Västra Götaland: 8 (majoriteten av fickstölderna skedde på Kvibergs marknad i Göteborg)

 

Anmälningarna gäller måndagen 27/11-måndagen 4/12.

 

Källa: Polisen

Ligor slår till

Kring hur ligan ser ut eller hur många individer den består av råder förundersökningssekretess.

Var de slår till nästa gång är oklart.

– Problemet är att de förflyttar sig så snabbt, så här gäller det att vara på bettet och identifiera var de är just där och då. Här är det väldigt bra om allmänheten är uppmärksam på om det är personer som rör sig och tar kontakt med äldre, säger Håkan Carlsson.

Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp.Foto: TORBJÖRN SELANDER

Tillvägagångssätten liknar varandra. När de försöker ta sig in i offrens bostäder jobbar tjuvarna ofta i par där den ene av dem distraherar och den andre smyger sig på. Det kan handla om att man ber om vatten, låtsas vara från en vårdcentral eller är massör.

Polisens vädjan till grannarna

För att få fast brottslingarna sätter polisen stort hopp till alla dem som bor grannar med någon äldre människa.

 

LÄS MER: Granne lyckades avstyra åldringsbrott

 

– När det gäller grannar och äldre människor som ser att det är personer som kommer hem till någon äldre och man märker ett förfarande där en går in och en står utanför, då är det kanske bra att reagera. Man kan gå över till sin granne och se om den behöver hjälp. För då kommer tjuvarna ge sig av. Då är det väldigt bra om man kan försöka ta kort på dem eller annat sätt identifiera dem.

Ett medborgargarde i det lilla?

– Nej, det ska vi absolut inte ha. Men man ska bry sig om sina grannar som är äldre.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER