Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rånligan tvingar offret att kyssa deras fötter

Fler än 110 personrån rapporteras sommaren 2019 i centrala Göteborg.
En av de misstänkta fastnar på övervakningsfilm inne på en Seven Eleven-butik.
Foto: Polisen
En av de misstänkta när han tar ut pengar på ett av offrens kort.
Foto: Polisen
En 17-årig kille anses vara ledarfiguren i det nu åtalade ungdomsgänget.
Foto: Polisen

Med slag, sparkar och kniv rånar de – men främst inte för pengarnas skull, utan för kickarna och makten.

De nya ungdomsgängen sätter skräck i Göteborg.

Nu åtalas fem unga killar misstänkta för att ha legat bakom en brutal och hänsynslös rånvåg mot slumpvis utvalda offer i somras.

– De tvingade ner mig på knä och han, den drivande, skulle filma när jag kysste hans fötter, berättar en av dem som överfölls av gänget i förhör.

Människor som inte vågar vistas utomhus i sina bostadsområden på kvällarna, som skadas svårt och som – i värsta fall – mister livet. Natt efter natt, vecka efter vecka, månad efter månad har det i år rapporterats om rån i Göteborg som fått allvarliga följder.

I mångt och mycket är det ungdomar som ligger bakom – och de nya gängen rånar inte för pengarna och värdeföremålen.

Utan för makten och kickarna som deras dåd ger.

– När det gäller den här sortens ungdomar handlar det mer om att de får en kick av gärningen, än att de är ute efter godset. Vi har haft andra grupperingar som stjäl för att tjäna pengar, men de här är mer ute efter kicken, säger åklagaren Linda Wiking.

Åklagaren Linda Wiking.
Foto: HENRIK JANSSON

Offret tvingades kyssa rånares fötter

Nu åtalar hon en drös killar som enligt henne och polisen gjort sig skyldiga till just våldsamma rån, mitt i Sveriges näst största stad. Det är totalt fem unga stycken – mellan 15 och 24 år gamla – och brottsmisstankarna handlar bland annat om grovt rån, grov misshandel och övergrepp i rättssak, i stadsdelar som Majorna, Haga, Vasastan, samt på Avenyn.

Det var där som gänget, enligt åtalet, slog till under första halvan av augusti. I förundersökningen beskrivs det våld som gänget misstänks ha utsatt de slumpmässigt utvalda göteborgarna för.

Däribland:

2 augusti, klockan 04.35 på Kaptensgatan: En person som var på väg till jobbet blir avsliten sin ryggsäck av en okänd gärningsman.

9 augusti, klockan 23.45 på Skolgatan: Målsägande kom ut från sin bostad och blev då övermannad av tre maskerade gärningsman som slog honom och hotade honom med kniv. De tog hans värdesaker och bankkod. De ska också ha fört honom till en dunkel plats och tvingat honom ner på marken för att kyssa deras fötter, vilket också filmades.

I förhör berättar offret:

– De tog med mig ner i en slags port. Jag vet inte vad det är för något. Där tvingade de ner mig på knä och han, den drivande, skulle filma när jag kysste hans fötter. Han tog upp fötterna ur skorna och tryckte dem i ansiktet. Efter detta så började de att ... alltså, det är helt suddigt. Men de knäade mig på näsan och stampade mig i ansiktet. Sen är det helt svart. När mitt medvetande vaknar till liv så är jag i Vasa igen.

Offret fördes med till en port, där han tvingades kyssa rånarnas fötter.
Foto: Polisen
Ett annat av rånarnas offer blev också attackerad utomhus, och senare medtagen till en tunnel där han länge fick stå med en kniv mot halsen, framgår av förundersökningsprotokollet.
Foto: Polisen

10 augusti, klockan 02.10 på Föreningsgatan: En person var på väg in i sin bostad när han blev överfallen och fick en spark i ansiktet. Bytet: Pengar, en Apple Watch och solglasögon.

10 augusti, klockan 03.00 på Chapmans torg: Målsäganden blev knytnävsslagen i ansiktet och knivhuggen två gånger sedan han klivit av spårvagnen och konfronterat det skränande gänget.

Ledarfiguren: 17-årig pojke

Ledarfigur i det nu åtalade gänget är en 17-årig pojke, som misstänks vara huvudmannen i härvan som förutom rånen i augusti även omfattar några rån i våras. Efteråt häktades han, men två veckor senare släpptes 17-åringen då han erkänt.

– Det var typ impulsivt. Det var inget planerat, säger han i förhör om de första rånen.

– Helt impulsivt, det fanns ingen anledning till det egentligen. 

17-åringens advokat Karl Sjölander har nyligen sagt:

– Han har erkänt rånen från i våras, men nekar till de senare fallen under sommaren. Nu ska det hållas nya förhör om det, så får vi se vart det tar vägen.

Rättegången mot ungdomsgänget väntas äga rum under hösten.