Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånkuppen – efter sexnatten på Gothia

Två unga män misstänks ha blivit rånade i samband med sexköp på Gothia Towers.Foto: ROBIN ARON
Hotellrummet på Gothia Towers där rånet ska ha inträffat.Foto: Polisen

Två prostituerade kvinnor och två män misstänks för att ha rånat två unga män på hotell Gothia.

Rånet ska ha inträffat i samband med ett sexköp, och de misstänkta tros ha fått med sig nära 50 000 kronor.

På måndagen åtalas de vid Göteborgs tingsrätt.

Två unga killar ska ha träffat en kvinna på Liseberg en kväll i augusti och hon följde med dem till hotellet, Gothia Towers i Göteborg. En av männen har sedan sagt i förhör att han var bekant med kvinnan och tidigare har haft sex med henne. 

Mötet slutade med att de två killarna utsattes för rån och blev av med nära 50 000 kronor. Nu åtalas kvinnorna och två andra män för rån alternativt medhjälp till rån vid Göteborgs tingsrätt. En av killarna är delgiven misstanke för sexköp.

Hämtade en annan kvinna

Efter att de kommit från Liseberg spenderade männen natten med kvinnan som vid något tillfälle tog ett nyckelkort och gick i väg från hotellet. När hon kom tillbaka hade hon med sig en annan kvinna, och de mötte då de två killarna i lobbyn. Alla fyra gick sedan tillbaka till rummet.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om jul på Liseberg

 

Då ska den ena kvinnan ha erbjudit sig att gå ner och hämta frukost och bara någon minut efter att hon kommit upp igen tog sig två okända män in i rummet.

Hade 70 000 i kontanter

En av de unga männen hade haft mycket kontanter på sig, cirka 70 000 kronor, vilket den första kvinnan hade sett, och rånarna ska ha lyckats få med sig 48 000 av dessa.

Enligt stämningsansökan ska rånarna ha hotat med kniv och pistol samtidigt som de skrek till offren att de skulle dödas om de inte lämnade över pengarna.

En av de misstänka kvinnorna.Foto: POLISEN

Enligt målsägarna spelade kvinnorna med under det misstänkta rånet och låtsades att även de var offer, men de drabbade menar var det uppenbart att kvinnorna var med på vad som hände.

Hotellpersonal fotograferade bilen

Hotellpersonal som vittnat efter händelsen såg hur de två kvinnorna och de misstänkta männen lämnade rummet tillsammans, och hoppade in i en bil som stod parkerad utanför hotellet. Personalen fotograferade bilen med registreringsnumret, vilket gjorde att polisen kunde komma personerna på spåren.

Kvinnorna har medgett för polisen att de är prostituerade, men killarna hävdar att de inte kände till detta och att det inte varit aktuellt med någon betalning för sex. 

"Farligt med de män de träffar"

En av kvinnorna säger dock i förhör med polisen att hon fått betalt av männen för sexuella tjänster. 

Samtliga inblandade i händelsen nekar till att ha gjort något brottsligt. 

En av de åtalade säger i polisförhör att han bara besökte hotellrummet för att "hämta sin tjej och åka hem". 

– Han bestrider ansvar för brott. Han har inte varit inblandad i rån eller något brottsligt. Han har varit där för att hämta sin flickvän. Jag har inte hunnit läsa hela utredningen ännu, men jag har uppfattat det som att bevisningen mot min klient är klen, säger Eva Henriksson, mannens advokat.

En av de misstänkta kvinnorna.Foto: POLISEN

Den andre mannen uppger att han varit där för att hämta den andra kvinnan. "Det brukar vara lite farligt för dem med de män de träffar. XX bad mig komma hämta henne den här dagen. Så jag gick upp och jag ropade ut henne och så stack vi", säger han i förhör.

"Förnekar brott"

– Min klient förnekar brott. Han har varit på platsen och har haft en anledning att vara där. Men det har inte gått till som åklagaren beskriver det i åtalet, säger advokat Mia Sandros som försvarar en av de åtalade männen.

Hon menar att det enligt den bevisning som finns är en "ren ord mot ord-situation". 

– Det kan finnas anledning för målsäganden att frisera sina versioner och inte tala helt sanning. Det finns uppgifter som tyder på att de befunnit sig i rummet för att köpa sex. Min klient känns inte vid något rån eller några hot, konstaterar Mia Sandros.

Advokat Rickard Fagerberg försvarar en av kvinnorna:

– Min klient förnekar att hon varit delaktig i någon brottslig gärning, hot eller tillgrepp av pengar, säger han och vill i övrigt inte kommentera utredningen.

Även den andra kvinnan nekar till brott berättar hennes advokat. 

– Vi tycker att bevisningen mot henne är väldigt tunn, säger Katarina Shamoun.

Rättegången inleds den 17:e november.

GT har sökt åklagaren utan framgång. 

LÄS OCKSÅ: Första hotellet i Göteborg med "Fair sex"-stämpel