Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ranelid engagerar sig för hemlösas situation

Konstnärer. Allkonstnären Peter Ahlborg har varit hemlös från och till sedan sju år. På söndag uppmärksammar han hemlösheten tillsammans med författaren Björn Ranelid.
Foto: Privat

Allkonstnären Peter Ahlborg, 44, vet vad det vill säga att vara hemlös.

På söndag håller han föredag på Gamle Port om sitt liv för att uppmärksamma problemet med hemlöshet och bostadsbrist.

Till sin hjälp har han författaren Björn Ranelid som inte tvekade att ställa upp när Peter frågade.

- Jag följer hjärnan och hjärtat och kan jag bidra på något sätt så gör jag det. Vem som helst kan drabbas av hemlöshet, säger Björn Ranelid till GT.

Peter Ahlborg kallar sig själv allkonstnär. Han gör musik, dokumentärfilm, fotograferar, skriver dikter, håller föredrag och säljer tidningen Faktum.

Han flyttade från Norrköping till Göteborg för 20 år sedan och hans egna problem med att hitta en bostad började för sju år sedan när han och dåvarande flickvännen gjorde slut.

- Jag trodde aldrig att det skulle bli så svårt att få en lägenhet, säger han. Jag har inga missbruksproblem eller psykiska problem. Men jag har inget fast jobb och därför små möjligheter att hitta en lägenhet.

Varit hemlös från och till

Peter Ahlborg berättar att han varit hemlös från och till, har bott i andrahandslägenheter, haft olika korttidskontrakt och bott på vandrarhem.

- Just nu bor jag i ett rum i en enkel villa som jag delar med sex andra personer. Det fungerar bra, säger han.

För att uppmärksamma problemet med bostadsbrist och hemlöshet arrangerar han en föredragsafton på restaurang Gamle Port i Göteborg med start klockan 17 på söndag.

"Politikerna måste väckas"

- Politikerna måste väckas så de prioriterar frågan om bostadsbristen, och så att socialkontoren får ökade resurser så de på ett tidigt stadium kan förebygga så att människor inte hamnar i hemlöshet.

Peter Ahlborg har tidigare haft kontakt med författaren Björn Ranelid i samband med att han gjorde en intervju med författaren. När Ranelid fick frågan om att framträda under föredragskvällen tvekade han inte.

"Kan hända vem som helst"

- Peter tog kontakt med mig och berättade om sin situation. Jag tänkte att om jag kan bidra något litet på mitt sätt så vill jag göra det, säger Björn Ranelid.

- Jag kommer att prata om den tunna hinnan mellan vem som kan drabbas av hemlöshet eller inte. Det kan hända vem som helst efter sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet.

Björn Ranelid säger att han gör detta helt ideellt och att han även tidigare engagerat sig i frågan, bland annat genom att vara med och ge ut en bok för Stadsmissionen i Malmö.

"Försökt dra ihop ett gäng"

Peter Ahlborg har utöver Björn Ranelid även engagerat några andra personer inför söndagens evenemang.

- Jag ville inte enbart stå och prata själv, utan har försökt dra ihop ett gäng. Även basisten Magnus Rosén kommer att medverka och en vän till mig som är forskare och lärare vid Göteborgs universitet, Leif Eriksson, ska hålla ett kort föredrag, berättar han.