Konstnärer. Allkonstnären Peter Ahlborg har varit hemlös från och till sedan sju år. På söndag uppmärksammar han hemlösheten tillsammans med författaren Björn Ranelid. Foto: Privat
Konstnärer. Allkonstnären Peter Ahlborg har varit hemlös från och till sedan sju år. På söndag uppmärksammar han hemlösheten tillsammans med författaren Björn Ranelid. Foto: Privat

Ranelid engagerar sig för hemlösas situation

Publicerad

Allkonstnären Peter Ahlborg, 44, vet vad det vill säga att vara hemlös.

På söndag håller han föredag på Gamle Port om sitt liv för att uppmärksamma problemet med hemlöshet och bostadsbrist.

Till sin hjälp har han författaren Björn Ranelid som inte tvekade att ställa upp när Peter frågade.

- Jag följer hjärnan och hjärtat och kan jag bidra på något sätt så gör jag det. Vem som helst kan drabbas av hemlöshet, säger Björn Ranelid till GT.

Peter Ahlborg kallar sig själv allkonstnär. Han gör musik, dokumentärfilm, fotograferar, skriver dikter, håller föredrag och säljer tidningen Faktum.

Han flyttade från Norrköping till Göteborg för 20 år sedan och hans egna problem med att hitta en bostad började för sju år sedan när han och dåvarande flickvännen gjorde slut.

- Jag trodde aldrig att det skulle bli så svårt att få en lägenhet, säger han. Jag har inga missbruksproblem eller psykiska problem. Men jag har inget fast jobb och därför små möjligheter att hitta en lägenhet.

Varit hemlös från och till

Peter Ahlborg berättar att han varit hemlös från och till, har bott i andrahandslägenheter, haft olika korttidskontrakt och bott på vandrarhem.

- Just nu bor jag i ett rum i en enkel villa som jag delar med sex andra personer. Det fungerar bra, säger han.

För att uppmärksamma problemet med bostadsbrist och hemlöshet arrangerar han en föredragsafton på restaurang Gamle Port i Göteborg med start klockan 17 på söndag.

"Politikerna måste väckas"

- Politikerna måste väckas så de prioriterar frågan om bostadsbristen, och så att socialkontoren får ökade resurser så de på ett tidigt stadium kan förebygga så att människor inte hamnar i hemlöshet.

Peter Ahlborg har tidigare haft kontakt med författaren Björn Ranelid i samband med att han gjorde en intervju med författaren. När Ranelid fick frågan om att framträda under föredragskvällen tvekade han inte.

"Kan hända vem som helst"

- Peter tog kontakt med mig och berättade om sin situation. Jag tänkte att om jag kan bidra något litet på mitt sätt så vill jag göra det, säger Björn Ranelid.

- Jag kommer att prata om den tunna hinnan mellan vem som kan drabbas av hemlöshet eller inte. Det kan hända vem som helst efter sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet.

Björn Ranelid säger att han gör detta helt ideellt och att han även tidigare engagerat sig i frågan, bland annat genom att vara med och ge ut en bok för Stadsmissionen i Malmö.

"Försökt dra ihop ett gäng"

Peter Ahlborg har utöver Björn Ranelid även engagerat några andra personer inför söndagens evenemang.

- Jag ville inte enbart stå och prata själv, utan har försökt dra ihop ett gäng. Även basisten Magnus Rosén kommer att medverka och en vän till mig som är forskare och lärare vid Göteborgs universitet, Leif Eriksson, ska hålla ett kort föredrag, berättar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER