Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånarna åkte på stryk – av sina offer

Nu döms gärningsmännen till fängelse för det misslyckade rånet.Foto: ROBERT BOMAN

Två unga män beväpnade med kolsyrepistol och kniv försökte råna tre killar som var på väg hem från krogen i Kungsbacka.

Men i stället fick gärningsmännen stryk av offren – och polisen kunde gripa rånarna på platsen.

Nu döms männen till fängelse för det misslyckade rånförsöket.

I början av december i fjol var tre killar på väg hem från krogen i Kungsbacka. 

I närheten av en bankomat blev de påhoppade av två unga män, beväpnade med kolsyrepistol och kniv, som under hot försökte förmå killarna att ta ut pengar från bankomaten.

Men rånet lyckades inte. Killarna satte sig till motvärn och lyckades freda sig genom att slå pistolen och kniven ur händerna på rånarna. Med slag fick offren ner rånarna på marken. När polisen sedan anlände till platsen var det bara att plocka in gärningsmännen. 

– Jag och (de två andra offren) är ganska stora pojkar så vi lyckades plocka ner de båda på backen, säger ett offer i förhör.

En av gärningsmännen var tvungen att tas till vårdcentral för kontroll av sina skador. Den andre plåstrades om på platsen.

Döms till fängelse

De två unga männen åtalades vid Varbergs tingsrätt för försök till rån.

Nu har domen fallit: Männen döms till ett och ett halv års fängelse respektive nio månaders fängelse för rånförsök.

De dömda nekar till brott och menar att de tvärtom blivit utsatta för misshandel. En av männen erkänner dock att han hade kniv på sig, men att han bär den på sig som självförsvar. Den andre mannen erkänner att han har haft en "leksakspistol" på sig.

 

LÄS MER: Rosförsäljare pressade 12-årig flicka 

 

Men att de dömda själva ska ha blivit utsatta för misshandel, är en förklaring som tingsrätten inte köper:

Tidigare dömda

"Målsägarnas berättelse vinner starkt stöd i utredningen i övrigt såsom att pistolen och kniven, enligt vad (polisen på plats ) berättat, påträffades på de platser som målsägarna anvisat. Vidare stämmer de skador som (gärningsman 1) och (gärningsman 2) uppvisat väl överens med det av målsägarna uppgivna händelseförloppet."

De dömda männen förekommer under elva respektive nio avsnitt i belastningsregistret. De har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott, våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen.