Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånaren skulle spärras in – kunde gå hem från rätten

Lördagskvällen på Hemköp i Majorna i Göteborg blev dramatisk för kassapersonalen Qahir Qasimi, 19. Han stoppade en rånare med pistol och yxa.
Rånet inträffade i Majorna i Göteborg. Foto: POLISEN
Mannen som nu dömts fångades på övervakningsbilder. Foto: POLISEN

Under sista rättegångsdagen beslutade hovrätten att pistolrånaren skulle spärras in.

Han och hans advokat ställde sig utanför salen och väntade på polis eller vakter – men ingen dök upp och åklagaren var inte kvar.

Då gick rånaren helt enkelt ut genom entrén och försvann.

– Det hände ingenting. Så jag sa hej då och gick och hämtade min jacka och sedan vet jag inte var han tog vägen, säger advokaten Erica Sommerfors.

En lördagskväll i januari i år begick en man i 40-årsåldern ett väpnat rån mot Hemköp i Majorna i Göteborg. Mannen var maskerad och hotade butiksbiträdet Qahir Qasimi, 19, med en pistol. I en väska hade han också en yxa.

Qahir kunde dock freda sig, ta pistolen och jaga bort inkräktaren som flydde på cykel.

Den maskerade mannen åtalades senare, men Göteborgs tingsrätt dömde honom enbart för narkotikabrott och friade honom för försök till grovt rån och grovt vapenbrott.

Domen överklagades och hovrätten för västra Sverige gjorde en annan bedömning – de ansåg att misstankarna kring de allvarligare brotten var så starka att han skulle häktas i väntan på dom.

Men frihetsberövad blev han aldrig.

Advokaten: ”Sa hej då och gick”

För det fanns ingen på plats som plockade in honom.

– Hovrätten frågade vad åklagaren tyckte i häktningsfrågan innan förhandlingen var slut, och åklagaren sa att det inte fanns någon anledning till att ha honom häktad. Så vi fick beslutet helt från det blå, säger rånarens advokat Erica Sommerfors, och fortsätter:

– När förhandlingen var slut försvann åklagaren och jag och min klient gick ut ur salen. Vår reaktion var ”jaha, vad händer nu?” Vi ställde oss i väntrummet och väntade, men det hände ingenting. Åklagaren kom inte tillbaka. Så jag sa hej då och gick och hämtade min jacka och sedan vet jag inte var han (rånaren, reds. anm.) tog vägen.

Det fanns ingen plan för vad som skulle hända om hennes klient skulle häktas, konstaterar hon.

– Hovrätten gör inget mer än att fatta häktningsbeslut, sedan ligger bollen hos åklagaren, säger Erica Sommerfors.

Genom den här entrén gick rånaren ut.Foto: HENRIK JANSSON
Hovrätten i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Hovrätten.Foto: HENRIK JANSSON

Domen: Flera års fängelse

Detta var den 9 oktober.

En vecka senare, onsdagen den 16 oktober, föll hovrättens dom: Mannen döms på samtliga åtalspunkter till fängelse i fyra år och två månader. Men efter tabben i rättssalen är den dömde rånaren alltså på fri fot och när han verkligen kan komma att avtjäna sitt straff återstår att se.

Patrik Eriksson är förundersökningsledare vid polisens rångrupp i Göteborg city.

– Ingen skugga ska falla över åklagaren. Han har gjort ett fantastiskt jobb och det är inte hans jobb att frihetsberöva eller vakta personer. Det är hovrätten som får svara för hur rutinerna ser ut där. Men det är konstigt att det ska kunna bli så här, de måste ha någon sorts beredskap, säger Patrik Eriksson.

Domare i målet var hovrättslagmannen Henrik Winman. Han bekräftar att det var rätten som fattade beslutet att häkta rånaren trots att åklagaren inte yrkat på detta, men menar att det ändå varit åklagarens ansvar att se till att det fanns poliser eller häktespersonal på plats för att ta hand om mannen.

– Det ankommer inte oss att ringa polisen, utan det är en åklagarsak. Det är han som representerar staten, säger Henrik Winman.

Men det finns inga vakter i hovrätten som man kan ta hjälp av om det skulle krävas, i ett fall som detta?

– De har inte den befogenheten, utan den här frågan äger åklagaren. Jag ringer inte polisen och säger att ”ni får ta hit två stadiga konstaplar”.

Polisen får nu försöka hitta mannen igen. Han är efterlyst.

– Vi kommer givetvis leta efter honom. Det är kanske inte jättesannolikt att han går och knackar på dörren här och säger att ”jag ska inställa mig”. Vi tittar på de kända adresser som vi vet han uppehåller sig på, men sökområdet är ganska stort, säger Patrik Eriksson.

GT har utan framgång sökt åklagaren. Inte hellerchefsåklagaren vid Borås åklagarkammare har gått att nå.