Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånaren försvann genom rättens entré – har gripits

Mannen försökte råna Hemköp i Majorna i januari.Foto: POLISEN
Pistolrånaren skulle spärras in – men när varken polis och vakter dök upp för att hämta honom i rätten gick han ut genom entrédörren och försvann.Foto: POLISEN

Pistolrånaren skulle spärras in – men när varken polis och vakter dök upp för att hämta honom i rätten gick han ut genom entrédörren och försvann.

Men nu, några dagar efter att han dömts till flera års fängelse, har han gripits.

– Det är bra att han blev inplockad, säger Patrik Eriksson vid polisens rångrupp i Göteborg city.

Beväpnad med pistol och yxa gick mannen in och försökte råna Hemköp i Majorna i januari i år. Tingsrätten friade dock honom för grovt rånförsök och grovt vapenbrott – men under sista förhandlingsdagen i hovrätten för drygt en vecka sedan beslutades det att han skulle häktas.

Det var inte något som åklagaren krävt, men rätten beslutade ändå att så skulle bli fallet. Rånaren och hans advokat gick sedan ut i korridorerna för att vänta på att polis eller vakter skulle föra med honom till häktet, men när ingen kom försvann han ut genom entrén och var puts väck.

Åklagaren ringde till polisen

Domaren i målet, Henrik Winman, menar att ansvaret för det hela ligger på åklagaren.

– Efter att beskedet kommit gick jag och ringde polisen för att få dit någon som kunde gripa honom, men under de minuterna han hann avvika, svarar åklagaren nu.

Han säger att det är han som har det yttersta ansvaret att se till så att det är någon på plats vid rätten för att se till att den som häktas förs med till häktet, men att det inte fanns någon beredskap i det här fallet då han inte krävt att en häktning skulle ske.

Men nu är rånaren ändå infångad.

Under onsdagen dömdes mannen till fängelse i fyra år och två månader och blev efterlyst, vilket gav resultat.

På torsdagskvällen greps rånaren, i Alingsås.

– I går kväll vid halv tio påträffades han och nu sitter han på häktet. Det var bra att han blev inplockad, säger Patrik Eriksson, förundersökningsledare vid polisens rångrupp i Göteborg city.