En guldsmedsbutik har rånats i Vänersborg. Foto: Robert BetzehagEn guldsmedsbutik har rånats i Vänersborg. Foto: Robert Betzehag
En guldsmedsbutik har rånats i Vänersborg. Foto: Robert Betzehag
"Han jagade honom med kofot och revolver, så det var inte så lätt att göra någonting", säger vittnet Lennart Blomberg. Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO / Robert Betzehag / Rescue Photo"Han jagade honom med kofot och revolver, så det var inte så lätt att göra någonting", säger vittnet Lennart Blomberg. Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO / Robert Betzehag / Rescue Photo
"Han jagade honom med kofot och revolver, så det var inte så lätt att göra någonting", säger vittnet Lennart Blomberg. Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO / Robert Betzehag / Rescue Photo
Delar av rånet fångades på film. Foto: LÄSARBILDDelar av rånet fångades på film. Foto: LÄSARBILD
Delar av rånet fångades på film. Foto: LÄSARBILD
Delar av rånet fångades på film. Foto: LÄSARBILDDelar av rånet fångades på film. Foto: LÄSARBILD
Delar av rånet fångades på film. Foto: LÄSARBILD

Mannen försöker stoppa flyktbilen – bänk mejas ner

Publicerad

En guldsmedsbutik har rånats i Vänersborg.

En av rånarna har skjutit med ett vapen i samband med rånet, uppger polisen.

Rånarna lämnade platsen i en vit SUV.

Ett vittne berättar att ägaren till butiken försökt att stoppa rånarna – varpå en av dem sköt över huvudet på honom.

– Han jagade honom med kofot och revolver, så det var inte så lätt att göra någonting, säger vittnet Lennart Blomberg.

En anställd vid en skobutik intill berättar hur hon och flera kunder reagerade på en bil som kom åkande i hög hastighet på gatan utanför.

– Helt plötsligt kom det ut en kille ur guldsmedsbutiken, eller jag antar att det var en kille, spensligt byggd, och så tog han upp något och sköt upp i luften. Då gick jag tillbaka in och låste in våra kunder, säger den butiksanställde.

"Hände väldigt fort"

Efter skottet avlossats satte sig den spenslige mannen i en väntande bil och åkte från platsen i hög fart. 

– Bilen körde väldigt fort. Allt hände väldigt fort, säger den anställde i skobutiken.

Polisen skrev så här om händelsen initialt: "Flera maskerade rånare har varit inne och rånat butiken, oklart värde i skrivande stund. Flera vittnen oberoende av varandra har sett delar av händelseförloppet. Rånarna lämnade platsen i en vit SUV, troligen av fabrikat VW Tiguan. Bilen sågs köra längs gågatan i riktning mot järnvägsbron. Personal chockade över det inträffade, troligen ingen som kommit till fysisk skada."

Stillbild ur den filmsekvens som visar delar av rånet.Foto: LÄSARBILD

GT har tagit del av en film som visar delar av händelseförloppet. På filmen ses en person flytta en röd bänk framför flyktbilen. Strax därpå dyker de misstänkta rånarna upp i bild för att sedan forcera bänken och lämna platsen i hög fart.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Flera vittnen uppger att de hört skottlossning i samband med rånet.

– Det är sådana saker vi tittar på. Det ska göras en teknisk undersökning och den kommer ge svar på sådant. Det finns den typen av information, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst, som alltså inte kan bekräfta uppgifterna i ett inledande skede.

Men strax före klockan 15 har en pågående teknisk undersökning visat att ett skott avlossats i samband med rånet, skriver polisen på sin hemsida.

Där fastslås också att "minst två rånare var inblandat i rånet".

Intensiv rånarjakt

Enligt polisen gick rånet väldigt fort.

– Det gick fort som sjutton. Det tog inte mer än någon minut, beskrivs det av något vittne. Man hörde kraftiga dunsar eller slag inifrån butiken, så förmodligen har man slagit sönder montrar, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

En intensiv polisjakt på rånarna pågår, berättade Fuxborg klockan 13.20.

– Vi har många patruller som deltar i detta. Dels i Vänersborg, men också på andra håll. Vi står strategiskt på många håll, uppger Fuxborg.

– Vi är också väl medvetna om att de kan byta ut den vita flyktbilen till något annat fordon.

Fuxborg berättar också att man har helikopter och hundpatruller som deltar i sökandet efter rånarna.

”Jagade honom med revolver och kofot”

Lennart Blomberg, 75, var precis utanför butiken när rånet inträffade. 

– Då kommer det en bil i hög fart och tvärnitar med lite sladd. Och så rusar det ut några maskerade killar. De sprang in i butiken med kofot i näven, och då förstod jag att det var något rån på gång. 

Enligt vittnesuppgifter ska skott ha avlossats utanför butiken, något som polisen alltså bekräftade i ett senare skede.

Lennart Blomberg tyckte sig också höra skott på platsen. Han berättar också att butiksägaren försökte stoppa rånarna när de skulle köra från platsen.

– Då drog rånaren en pistol och sköt över huvudet på honom, säger Lennart Blomberg.

Lennart blomberg, 75, var precis utanför butiken när rånet inträffade. Foto: Robert Betzehag

– Han jagade honom med kofot och revolver, så det var inte så lätt att göra någonting.

Enligt Lennart var det mycket folk som samlades utanför butiken vid rånet.

– Vi stod mest där och stirrade. Det samlades väldigt mycket folk på kort stund. Men vad gör man? Jag försökte bara att betrakta så gott det går. Jag försökte filma, men misslyckades.

Hur kändes det att se det här?

– Overkligt, väldigt overkligt. Jag upplevde inget förrän jag kom hem. Då kom chocken. Det känns lite skakigt nu, det får jag erkänna.

Personalen chockades

Personalen i butiken ska vara oskadda fysiskt men mycket upprivna av det av allt att döma våldsamma tillvägagångssättet rånarna använde sig av. Polisen har tagit personal och vittnen från platsen till polisstationen för att höra dem i lugn miljö, uppger Christer Fuxborg. 

Klockan 15.50 har inga gripanden gjorts, uppger Stefan Gustafsson vid polisen.

Händelsen rubriceras som grovt rån.

Björn Lindsten
Björn Lindsten
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER