En rallybil körde jakt ut i publiken och fyra personer varav ett spädbarn skadades. Foto: Linus Carle/Arvika NyheterEn rallybil körde jakt ut i publiken och fyra personer varav ett spädbarn skadades. Foto: Linus Carle/Arvika Nyheter
En rallybil körde jakt ut i publiken och fyra personer varav ett spädbarn skadades. Foto: Linus Carle/Arvika Nyheter
Olyckan skedde strax utanför Arvika. Foto: Google mapsOlyckan skedde strax utanför Arvika. Foto: Google maps
Olyckan skedde strax utanför Arvika. Foto: Google maps

Rallyledare misstänkt för brott vid tävling

Publicerad

Fyra personer, varav ett litet barn, skadades när en rallybil kraschade in i publiken under en rallytävling utanför Arvika.

Nu misstänks tävlingsledaren för att ha anordnat tävlingen i strid mot tillståndet.

– Vi anser att de brutit mot tillståndet, säger David Askeröd på trafikpolisen i Värmland.

I början av juli arrangerades tävlingen Rally Edane utanför Arvika. Då inträffade en allvarlig olycka.

En av förarna körde av grusvägen och rätt ut i publiken. Fyra personer skadades, ett av dem var ett barn som inte ens var ett år gammalt. Barnet fördes till sjukhus i Oslo i helikopter – en äldre dam transporterades också hon med helikopter till sjukhuset i Örebro.

Hennes skadeläge bedömdes som allvarligt.

– Det är en kollega till mig som har den kontakten och jag vet att hon är skadad, men hur skadorna ser ut törs jag inte säga, säger David Askeröd på trafikpolisen i Värmland nu.

Ett allvarligt brott

Skadeläget ska dock inte vara livshotande.

Och nu misstänks tävlingsledaren för Rally Edane för brott, vilket Nya Wermlands-Tidningen var först att rapportera om. Han misstänks dels för vållande till kroppsskada, dels för att ha anordnat tävlingen i strid med det tillstånd som finns.

– De har ett tillstånd, men vi anser att de brutit mot det. Vad exakt de brutit mot vill jag inte gå in på, säger David Askeröd.

Är det ett allvarligt brott?

– Ja, det är det. Har man tillstånd ska det följas.

Tävlingsledaren säger inget

Tävlingsledaren har hörts av polisen, men David Askeröd vill inte gå in på hans inställning till brotten.

– Eftersom förundersökning pågår kan jag inte kommentera något, säger tävlingsledaren till NWT.

NWT: Du vill inte berätta hur du ställer dig mot misstankarna heller?

– Nej, inga kommentarer, säger tävlingsledaren.

Ärendet kommer snart att skickas vidare till åklagare, som är den som tar beslut om det ska väckas åtal eller inte.

– Det är svårt att säga precis när vi lämnar över det, men det är i närtid. Det kan handla om någon månad, säger David Askeröd.

Polisen har gjort en teknisk undersökning av rallybilen. Undersökningen visade att det inte var något fel på den. Rallyföraren är inte misstänkt för något brott.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER