Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Räkorna kan vara olagliga - skadligt fiske

LITAR På MYNDIGHETERNA. Joakim Pettersson, vd för Feskarbröderna, tycker att de 1 000 myndighetsanställda borde kunna hålla koll på de cirka 400 fiskarna och litar på att de gör det. Foto: JAN WIRIDEN

Det pågår ett skadligt fiske på räkor i det skyddade området Bratten i Skagerrak. Men många av de västsvenska fiskhandlarna har ingen aning om var deras räkor är fiskade.

- Vi får aldrig någon rapportering om det, säger Peter Karlsson på Hamburgsunds fisk och skaldjur.

Tidigare har GT rapporterat om hur flera västsvenska fiskebåtar olagligt trålar efter räkor inom Natura 2000-området Bratten i Skagerrak.

Den största delen av räkfångsten landas sedan på Göteborgs fiskauktion där den säljs till fiskehandlare runtom i Västsverige.

De flesta handlarna är helt ovetande om att en del av räkorna i deras diskar kan vara fiskade utan tillstånd på det EU-skyddade området.

- Som det ser ut nu får vi inte veta i vilka specifika områden det fiskas i. Det skulle vara väldigt trevligt för både oss och våra konsumenter att veta var räkorna är fiskade, säger Peter Karlsson på Hamburgsunds Fisk och Skaldjur.

Läsa på lådorna

Han berättar att man som handlare kan läsa på lådorna på fiskauktionen vilken fångstzon som räkorna är fiskade i och fiskebåtens nummer. Några mer precisa uppgifter om var räkorna har fiskats framkommer inte.

Vill ha märkning

Precis som många andra fiskhandlare litar han på att Havs- och vattenmyndigheten har koll på fisket och att fiskarna sköter sig ute till havs.

- Det måste både jag och mina köpare kunna göra.

Nido Kararic på Fiskestugan vill kunna lita på myndigheterna men han tycker att det är svårt att inte veta mer ingående var hans varor kommer ifrån. Han skulle vilja se en märkning på lådorna.

- Jag hade en kund förra veckan som frågade var räkorna var fiskade, exakt, och jag kunde inte svara på det. Jag sa att jag kunde ringa och försöka ta reda på det men jag vet inte om fiskarna berättar sanningen. Folk vill veta och det hade varit bra om det stod på lådorna på fiskauktionen.

Bryr du dig om var maten du handlar kommer i från?