Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räkor kan få ny smak – på grund av utsläpp

En vetenskaplig studie från Göteborgs universitet har kommit fram till att utsläpp av koldioxid kan påverka fisk och skaldjurs smak.
Foto: Carl Thanner

GÖTEBORG. Räkorna kan få en ny smak.

En vetenskaplig studie från Göteborgs universitet har kommit fram till att utsläpp av koldioxid kan påverka fisk och skaldjurs smak negativt.

– Vi var chockade över resultatet, säger forskaren Sam Dupont.

Forskare försöker ständigt se hur havsförsurning kan påverka havet och varelserna däri.

Nu visar ny forskning att det inte bara är mängden skaldjur utan även smaken, utseendet och konsistensen på dem som påverkas av människornas utsläpp av koldioxid.

– Försurningen av havet brukar kallas för den tysta stormen eftersom du inte kan se den, du kan inte höra den och du kan inte känna lukten av den, men vår forskning tyder på att du kan känna smaken av den, säger forskaren Sam Dupont vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Tydligt resultat

Forskningen har bedrivits vid Göteborgs Universitets anläggning i Kristineberg i Lysekils kommun.

– Vi lät vanliga människor från Västkusten, som tycker om att äta räkor, att smaka och säga vilka räkor de tyckte bäst om sett till konsistensen och smaken, säger Sam Dupont.

Och resultatet var tydligt.

Överlägset bäste tyckte provsmakarna att räkor som är odlade i de nuvarande havsförhållandena var, jämfört med de som under tre veckor exponerades för "framtida havsförutsättningar".

– Vi kunde visa att de gillade både smaken och konsistensen så som det är i dag jämfört med hur det kan bli i framtiden. Men vi vet inte varför. För att veta det måste vi jobba med professionella provsmakare och företag. Det kostar mycket pengar och de pengarna har vi inte än. Det var mer för att bevisa att smaken kan förändras, säger Sam Dupont.

Skaldjursintresset

Forskarna konstateras även att detta i det långa loppet kan påverka både näringslivet och kulturella traditioner.  Bland annat då Västkusten är känd för kanske framför allt sina räkor men även andra av havets läckerheter så som hummer, musslor och fisk.

– Det kan påverka intresset för skaldjur. När det kommer till skaldjur så är smaken viktig det är det som människor bryr sig om. Räkor är en så viktig del av den svenska kulturen, säger Sam Dupont.

Förändras innan århundradets slut

Han hoppas dock att resultatet kan få folk att intressera sig för klimatförändringarna. För forskarna bakom studien konstaterar att det bara finns ett alternativ för att smaken på räkorna ska förbli som den är i dag - vi måste minska våra utsläpp av koldioxid.

– Med de data vi har nu så pekar de på att smaken kan vara förändrad i slutet av århundradet, men det kan bli tidigare, säger Sam Dupont.