Räkna med trängsel i kollektivtrafiken!

Västtrafik står 40 spårvagnar back och på måndag är lovet slut.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Trafikchefen: Vi jobbar på en plan B

Rostiga och mögliga spårvagnar kommer leda till rejäl trängsel på vissa linjer.

- Jag känner mig inte lugn men inte jätteorolig heller, säger trafikchefen Mikael Olsson.

På måndag är det slut på sportlovet och kollektivtrafiken kommer åter gästas av människor som ska till jobb och skola. Men mögel och rost har gjort situationen problematisk - Västtrafik står 40 vagnar back.

- Vi har jobbat på högtryck här efter det som hänt. Alla turer kommer att gå, men vi kommer att köra med enkelvagnar på linje 13 och 10, säger Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik.

Kan få vänta på nästa

- Det kommer bli trångt på vissa turer, eventuellt kommer vissa resenärer få vänta på nästa vagn, fortsätter han.

Trafikchefen uppger att de hårdast drabbade sträckorna är de mellan Wieselgrensplatsen och centrum samt mellan Drottningtorget och gymnasieskolorna utefter Skånegatan.

- Detta är inte ett önskat läge, men heller ingen katastrof.

- Jag känner mig inte lugn men inte jätteorolig heller.

I och med att de är de nya italienska spårvagnarna som rostat sönder kommer de äldre få jobba på högvarv. Men förhoppningen är att de ska palla trycket trots sin ålder, menar Mikael Olsson.

Jobbar med plan B

- Vi har satt i gång att jobba med en plan B, om något sådant skulle hända. Vilket skulle kunna innebära att man kan vända en del linjer tidigare och sätta in bussar.

Reservbussar redo

Sex stycken reservbussar står redan redo för att kunna rycka ut för att undvika kaos kommer även informatörer finnas på plats på de mest drabbade sträckorna.

- Vi kommer att följa upp detta dagligen, säger Mikael Olsson.

Detta har hänt

  • Under förra veckan uppmärksammades det att flera spårvagnar var så pass rostiga att det innebar en säkerhetsrisk.
  • I tisdags gick Göteborgs Spårvägar och Trafikkontoret ut med ett pressmeddelande där de uppger att flera vagnar av typen M32 konstaterats ha rostangrepp. I den första serien kontrollerades 23 vagnar och endast två av dessa godkändes för trafik. Sammanlagt ska 40 vagnar kontrolleras.
  • Trafikkontoret, Göteborgs Spårvägar och Västtrafik hade under torsdagen ett möte om rostangreppen. I den första serien kontrollerades 23 vagnar och endast två av dessa godkändes för trafik. Sammanlagt ska 40 vagnar kontrolleras.
  • Hur rostproblemet ska lösas meddelas först nästa vecka, men först måste transportstyrelsen lämna sitt godkännande. Detta gör att det är oklart när kollektivtrafiken har full vagnsbemanning igen.