Raketattacker mot färja och spårvagnar

Älvsnabben, båten som kör passagerare mellan Hisingen och fastlandet i Göteborg, attackerades med nyårsraketer under torsdagen.
Foto: JAN WIRIDEN, arkivbild
Flera spårvagnar I Göteborg besköts med nyårsraketer av ungdomsgäng under torsdagen.
Foto: JAN WIRIDEN, Arkivbild
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX, Arkivbild

Raketattackerna från ungdomar blir allt värre på många håll i Västsverige. 

Under torsdagen har spårvagnar, färjor, skolor, blåljuspersonal och privatpersoner blivit beskjutna. 

– Det är bara en tidsfråga innan någon blir blind eller förlorar sina fingrar, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i Region Väst. 

Över hela Västsverige fortsätter det att strömma in larm om raketbeskjutningar från ungdomsgäng. 

Redan i går tog problemet fart på allvar då bland annat en polisbil attackerades.

I bara Göteborg rapporterades det in över 20 bara på tre timmar mellan klockan 18-21. 

– Man håller på att kasta mot spårvagnar, färjor och in i butiker. Raketerna går ju inte att kontrollera och det är bara en tidsfråga innan någon blir blind eller förlorar sina fingrar, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i Region Väst. 

Under kvällen har en av passagerarfärjorna "Älvsnabben" i Göteborg blivit beskjuten med raketer när den lämnade en hållplats på Hisingen. Flera spårvagnar har blivit beskjutna av ungdomsgäng som snabbt försvunnit från platsen.

Polisen hade klockan 21 inte gripit någon för raketattackerna. 

– De stora raketerna är det en fruktansvärd kraft i, som jag inte tror att ungdomarna tänker på när de smäller av en. Man tänker inte på konsekvenserna, säger Hans Lippens. 

"Kan bli hemska effekter"

Enligt polisens erfarenhet handlar det om en uteslutande majoritet unga killar som står för attackerna. Attackerna börjar oftast så fort mörkret har lagt sig. 

– Man kan säga att det är till 99 procent unga män som är under 18 år. De använder mörkret att försvinna i och för att få se effekterna av raketerna. 

Larmen fullkomligt väller in till polisen och situationen börjar bli ohållbar.  

– Vid ett tillfälle var det 15-20 personer som ringt in på samma händelse, då kanske det finns ett samtal, som handlar om liv och död, som får stå tillbaka. Det blir en ohållbar situation. 

Föräldrar måste ta ansvar

Även blåljuspersonal, som kallas till de olika platserna har blivit beskjuta med diverse raketer under dagen. Hans Lippens har förståelse för att man ringer och larmar. 

– Det är klart att folk blir livrädda när man står och väntar på spårvagnen och det kommer en raket rakt in i busskuren. Eller när man är på väg in eller ut ur en butik. Det kan bli hemska effekter. 

Larmen om raketbeskjutningar har kommit in över hela Göteborg och i resten av Västsverige under hela dagen. Att få fast ungdomarna är inte lätt och Hans Lippens hoppas på att föräldrar börjar ta mer ansvar.

– Man kan ifrågasätta lite. Lukta på kläderna. Och ska de skjuta smällare så kanske man inte ska göra det mot andra människor, fastigheter, skolor och spårvagnar. 

Polisen rapporterar att raketattackerna är flest i Göteborg, men man har också fått larm från bland annat Borås, Partille, Kungälv, Skara och Halmstad. Onsdag kväll var problemet störst i Göteborg och Trollhättan.