Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rainbow-olyckan - inte Lisebergs fel

Foto: Adam Skinnars
Det var inte Lisebergs fel att åkattraktionen Rainbow kollapsade i juli i år. Den tekniska utredningen visar att händelsen inte gick att förutspå utan berodde på utarmning av materialet.
Den tekniska undersökningen friar Liseberg från brott. Nöjesparken kan inte skyllas för att åkattraktionen Rainbow kollapsade med 36 passagerare ombord.
- Undersökningen visar att olyckan inte gick att förutsäga utan berodde på utarmning av materialet i svetsanslutningen, säger Paul Björklund, förundersökningsledare på citypolisen i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Förundersökningen läggs ner

Polisens förundersökning och utredning kommer därför att läggas ner.
Det var vid en demontering av den havererade åkattraktionen i slutet av juli som ett brott upptäcktes på en drivaxel som ska hålla Rainbows "soffa" – plattformen där passagerarna sitter – horisontell.
- Den riktigt sköna känslan var när vi öppnade Rainbow tillsammans med polisen och såg vad som hade hänt, säger Mats Wedin, vd på Liseberg, till TT.
Liseberg fortsätter tillsammans med skadeundersökningsföretaget Bodycote att utreda varför svetsningen brast i drivsystemet, trots att den byttes ut i sin helhet 2003.
- Om en och en halv vecka hoppas jag att vi har rapporten. Både vi, tillverkaren och 40 andra Rainbowoperatörer runt om i världen är intresserade av svar, säger Mats Wedin.