Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ragnhild isolerad som för 70 år sen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Ragnhild Sandberg berättar om hur hon satt i isolerad på 40-talet – vilket hon också gör nu.Foto: Privat

För 75 år sedan blev då tioåriga Ragnhild Sandberg satt i karantän på Nässjös centralskola på grund av en sjukdomsepidemi i bygden.

I dag sitter hon återigen isolerad – denna gång med anledning av coronaviruset.

– Jag har suttit isolerad i ungefär en vecka och det funkar bra. Men fråga mig igen om två månader så får vi ser hur det känns då, säger Ragnhild.

Under coronakrisen har Folkhälsomyndigheten gått ut med en tydlig rekommendation riktad till landets äldre: Stanna hemma och begränsa dina kontakter med andra så gott det går.

Det är någonting som Ragnhild Sandberg, 86, från Huskvarna har lyssnat på och därför isolerat sig.

– Alla över 70 år och ännu mer över 85 ska försöka att inte vara ute. Så mina barn och barn handlar till mig och doktorn sa att jag bara skulle ta min medicin som vanligt och att mina värden såg bra ut. Så jag är inte sjuk, säger hon.

”Fråga mig igen om två månader”

Ragnhild bor i en egen lägenhet och sköter sitt.

– Nu är jag ute på min altan och min lilla trädgårdsbit. Annars rör jag mig ingenstans. Man får roa sig med allt möjligt i hemmet. Man kan pussla, lösa korsord och titta på tv. Men det är dåligt att tv inte sänder något bra. Det är samma gamla skit.

Med tre barn, sju barnbarn och tre barnbarnsbarn har hon många att prata med i telefon i alla fall.

– Jag har suttit isolerad i ungefär en vecka och det funkar bra. Men fråga mig igen om två månader så får vi ser hur det känns då om det fortsätter på detta viset, säger hon.

Satt i karantän för 75 år sedan

Men det är inte första gången som Ragnhild har suttit isolerad.

När hon var i tioårsåldern blev hon och hennes farfar placerade i karantän i Nässjö på grund av ett sjukdomsutbrott i bygden, vilket Jönköpings-Posten tidigare berättat om.

– Då var det stängt överallt och alla påverkades av epidemin och var rädda. Jag och farfar blev inlagda på Centralskolan som var stängd, eftersom vi var smittbärare. Men vi var inte sjuka. Man tror att det handlade om difteri som också har med luftvägar och förkylning att göra.

När Ragnhild Sandberg var i tioårsåldern blev hon och hennes farfar placerade i karantän i Nässjö på grund av ett sjukdomsutbrott i bygdenFoto: Google maps

Var isolerad i tre veckor

Till JP säger Per-Erik Åbom, tidigare smittskyddsläkare i region Jönköpings län och författare till boken ”Farsoter och epidemier – en historisk odyssé från pest till ebola” att han inte känner till just utbrottet som Ragnhild berättar om, men förklarar också han att det mycket väl kan ha varit difteri.

– Det skulle ha kunnat vara difteri som var vanligt på den tiden innan man började vaccinera, säger han till JP.

Då, på 40-talet, fick Ragnhild Sandberg och hennes farfar tillbringa tre veckor inlåsta tillsammans med mestadels barn.

– Jag tyckte mest synd om min farfar men jag hade tur som hade honom med mig. Det var många barn som var där helt själva, säger Ragnhild Sandberg.

TV: Psykologen om coronaisolering

Psykologen: ”Så kan vi motverka känslan av ensamhet”

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: Alexandra, 29, preppar för corona – maten du bör ha hemma

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över