Raggaren som blev ökänd nynazist

Hemma hos grundaren till Legion Wasa hänger svenska flaggor, nazistiska affischer och Hitlers fotografi. GT har granskat skaraborgaren och nazistledaren Curt Linusson.
Foto: LASSE LASSE

Med jämna mellanrum hamnar Curt Linusson i tidningar och tv.

Efter polisens senaste aktion mot den 61-årige skaraborgaren har frågan hos myndigheter och allmänhet i Skaraborg åter blivit aktuell:

Är han en dårfink eller farlig nazistledare?

GT har granskat mannen bakom rubrikerna.

Det var i onsdags som polisen slog till mot den nationalsocialistiske ledarens torp Järpås mellan Vara och Lidköping och mot det före detta spinneriet i Gammal-Tråvad utanför Vara som han köpt för en tid sedan. Polisen letade efter vapen men bytet blev magert, en pistol. Den pistol som polisen hittade uppgav Curt Linusson för GT att han aldrig hade sett. - Någon måste ha planterat den i kakelugnen, förklarade han. Linusson blev känd för allmänheten när han startade Legion Wasa 1999. Den paramilitära nazistorganisationen består av cirka 25 medlemmar. Legion Wasas emblem består av en örn och ett solkors. Solkorset är en nazistisk symbol som är förbjuden enligt svensk lag. Enligt stiftelsen Expo som har kartlagt organisationen är de flesta medlemmarna som har deltagit i legionens övningar och demonstrationer kriminellt belastade. 65 procent av medlemmarna har vid minst ett tillfälle dömts för brott. Av 30 granskade personer har 19 dömts för brott. 37 procent av Legion Wasas deltagare är återfallsförbrytare.

Det vanligaste brottet en legionär begått är grov misshandel eller misshandel. En av legionärerna har dömts nio gånger. - Det är moral, etik och heder som gäller inom våra led, har Curt Linusson sagt i en intervju och fortsätter: - Om någon i Legion Wasas led har spöat en svartskalle så ser jag det som en marginell företeelse.

Den bild av Curt Linusson som tonar fram visar en nazistisk, främlingsfientlig virrpanna som älskar vapen och krig. Inför det senaste Irak-kriget ville Curt Linusson och hans Legion Wasa delta - på Saddams sida. De gick ut på sin hemsida och sökte frivilliga. - Irak är inte vårt grannland. Dessutom är det muslimskt, något vi knappast ställer upp och applåderar, sa Curt Linusson då i en GT-intervju. - Men det är inte för islam vi slåss utan för folket. Men på irakiska ambassaden i Stockholm tackade man nej. Man var inte villiga från Iraks sida att betala för resan för dem från Legion Wasa som frivilligt anmält sig. Krigsäventyret rann ut i sanden. Linusson tillhörde hemvärnet i hemtrakten under en lång tid. Han beskrivs av hemvärnskamrater som en skjutglad kille som var vänlig och trevlig. - Han visade aldrig några extrema åsikter på den tiden. Han var alltid hjälpsam och ivrig att göra saker. Ingen kände till hans extrema åsikter i gruppen, säger en av hemvärnsmännen. En annan av de gamla hemvärnsmännen säger till GT: - Vi blev oerhört förvånade när han började framträda i Legion Wasa. Han hade aldrig visat sådana tendenser i hemvärnet. Linusson, liksom alla andra hemvärnsmän, hade sitt automatvapen, AK4, hemma i bostaden mellan övningarna. När hemvärnsledningen fick reda på att Linusson hade startat Legion Wasa sparkades han ut ur hemvärnet. Men det tog tid.

Droppen blev när han hyrde Longs bygdegård utanför Vara i februari 1999 för en vit makt-konsert för NSF, nationalsocialistisk front. Alla var dock inte missnöjda med Linusson inom hemvärnet. Han fick ett brev från en av ledarna när han avskedades: "Vidare vill jag passa på att skicka Dig ett mycket stort tack för dina insatser inom FBU-föreningen (frivillig befälsutbildning). Jag vågar nog påstå att aktivare medlem än Dig har föreningen inte haft på många år. Få har tagit så stort ansvar för sin krigsbefattning. Jag önskar dig all välgång i fortsättningen." Linusson har också hunnit med en kort FN-sejour i Bosnien, men eftersom han inte fick kriga utan mest köra lastbil åkte han hem. Han var även frivillig i Kroatien under Jugoslavien-kriget på 1990-talet. Även det äventyret blev kort eftersom han inte heller där fick delta i krigsoperationer. Folk på bygden har inte bara ont att säga om Linusson. Deras bild av honom är lite annorlunda. En gång i tiden var han raggare. Ett annat äventyr som berättas är att han plötsligt lämnade sin fru för att åka till Kanada för att vaska guld i ett halvår. Det blev inga stora fynd men han fick utlopp för sitt friluftsintresse. - Han är sportfiskare och är ofta ute och fiskar, berättar en person som känner till honom.

En annan bild är den som djurvän. När jaktlagen dyker upp runt hans torp brukar han ofta framhålla att det är synd om alla djur som skjuts av jägarna. Sina extrema politiska åsikter är inte något han basunerar ut. - Men frågar man honom om dom så döljer han dem inte utan berättar hur han ser på Sverige och utlänningar, säger en person som känner honom. Flera olika personer som definitivt inte sympatiserar med hans åsikter beskriver honom som en vänlig person som alltid uppträder korrekt. En person i hans närhet tror inte fyndet av pistolen i hans torp var en tillfällighet. - Jag menar att han söker pr. Alla vet ju att Säpo ofta är här i närheten av hans bostad. - Han är för smart för att bevara en massa vapen hemma. De finns gömda i skogarna någonstans. För ett år sedan ville Curt Linusson köpa det gamla spinneriet i Gammal-Tråvad. Vara kommun gick in och försökte använda sin kommunala förköpsrätt. För en tid sedan kom utslaget från regeringen. Linusson fick köpa fastigheten. Nu fruktar man i kommunen att fastigheten ska användas som "klubbstuga" för nazisterna i Vara-trakten.

FAKTA

Curt Linusson
är 61 år och pensionär, med ett förflutet som FN-soldat, instruktör i Frivillig befälsutbildning (FBU) och plutonchef i hemvärnet.
Under 1990-talet åkte Linusson med "Pluton Viking" till Kroatien för att delta i inbördeskriget där.
Projektet avbröts efter några dagar, efter ett internt bråk.
1999 hyrde Linusson Longs bygdegård, mellan Vara och Lidköping, för en vit makt-konsert.
Förra året berättade GT att Linusson och hans Legion Wasa värvade soldater till kriget i Irak för att kämpa på Saddams sida.
Stödet avböjdes dock från Irak.