Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädslan inför sommaren: Trängselkaos på stranden

Varberg har flera fina stränder. Här är Apelvikens långa sandstrand.Foto: Natalie Greppi
Vid Ankaret i Varberg.Foto: Jacob Berntsson

Sommar, sol, bad – och hemester.

Det är som upplagt för trängsel på stränderna längs Västkusten.

– Vi har ännu ingen lösning på hur vi ska bära oss åt för att undvika det, säger Ann-Charlotte Stenkil, M, kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Statsepidemiolog Anders Tegnell utlovar riktlinjer inom ett par veckor.

– Har man stora folksamlingar och umgås väldigt nära varandra under långa tider, så innebär det förstås alltid en risk, konstaterar han.

När sommarvärmen kommer och badtemperaturen stiger lär det bli en rejäl tillströmning av badsugna människor på stränderna.

Och eftersom det är hemester – semester på hemmaplan – som gäller i år kan det bli extra packat på badplatserna. Utrikesdepartementets avrådan om resor utomlands gäller till och med 15 juli.

Flera västsvenska kommuner brottas nu med frågan om hur trängsel ska undvikas på populära stränder och badplatser. Det finns en oro över hur detta ska hanteras.

– Det som fortfarande gäller är att inte vara i samlingar med fler än 50 personer. Jag vet inte hur vi ska se till att detta efterföljs på stränderna. Det finns förstås risk för att det blir väldigt knökat, säger Ann-Charlotte Stenkil, M, kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Ann-Charlotte Stenkil, M, kommunstyrelsens ordförande i Varberg.Foto: MARIE HIDVI / VARBERGS KOMMUN

”En utmaning om det blir fint väder”

Hon konstaterar att det finns gott om stränder i kommunen, både vid insjöar och längs havet.

– Det är inte så att alla vill samlas jättetajt. Mer än tidigare söker sig många till insjöar inåt landet. Det kan vara positivt att hitta en ny värld där också. Men icke desto mindre blir det en utmaning om det blir fint väder och alla vill till stränderna. Sen är det många som känner behov att träffas nu också. Det blir nog svårare och svårare att stå emot. Jag har inget konkret svar på hur vi ska bära oss åt för att undvika trängsel, fortsätter hon.

Stranden Kåsa i Varberg.Foto: Jacob Berntsson

Ann-Charlotte Stenkil menar att det kan bli bekymmer om Folkhälsomyndighetens direktiv om folksamlingar ligger kvar.

– Detta kan bli svårt att följa. Vi har pratat om hur vi ska göra men inte hittat en klar lösning ännu.  Blir det fint väder, då kommer det folk till stränderna direkt. Vi får avvakta och se vilka instruktioner som ges, säger hon.

Vid Folkhälsomyndighetens pressträff på måndagen lovade Anders Tegnell att man snart ska lämna klarare besked.

”Fylligare bedömning om ett par veckor”

– Vi kommer med en mer fyllig bedömning inför sommaren om ett par veckor. Där kommer vi att ta in sådana aspekter som strand och badliv, förklarar han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell säger att han ser att det kan bli problematiskt:

– Har man stora folksamlingar och umgås väldigt nära varandra under långa tider så innebär det förstås alltid en annan risk. Speciellt om man träffar personer som man inte träffat tidigare.

Tina Carlson är verksamhetschef vid miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Kungsbacka. Hon berättar att man kontaktat andra förvaltningar i kommunen, kultur- och fritid och näringsliv, för en gemensam diskussion om hur invånarna ska informeras inför sommaren och semestern.

Tina Carlson, verksamhetschef för miljö- och hälsoskydd i Kungsbacka kommun.Foto: Privat

– I dagsläget gör vi bedömningen att det inte är miljö- och hälsoskydd som har tillsynsansvar när det gäller att inspektera stränderna och se till att badgäster håller tillräckligt avstånd, säger hon och tillägger:

– Men när det gäller glassbarer och restauranger har vi tillsynsansvaret. Vi har redan varit ute på en sådan tillsynsrunda och informerat, och om det blir fint väder får vi kanske åka dit igen. I första hand har vi en dialog med näringsidkarna. Det här är nytt för dem också, säger hon.

Ann-Charlotte Stenkil säger att hon hoppas på att alla som besöker stränderna tar ett eget ansvar:

– Vem skulle vilja gå omkring som en polis på stränderna och säga till folk att dra sig undan? Det är ingen lätt uppgift. Det tror jag inte skulle fungera.

Linda Nygren, direktör vid Park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.Foto: Peter Svenson

I Göteborg är planen att gå ut med positiva budskap som ”Ut och njut i din närmiljö”.

Det förklarar Linda Nygren, förvaltningsdirektör vid Park- och natur.

– Vi jobbar bara främjande och har inget myndighetsansvar. Vi vill främja att människor är ute och beter sig på ett positivt sätt. Vi kan inte lägga förbud, bara uppmuntra, säger hon.

– Vi har många naturområden och enorma kustremsor i kommunen. Det finns bad i alla delar av staden, både längs kusten och vid sjöar. Budskapet är att du kan hitta badplatser i din närmiljö. Vi hoppas att människor sprider ut sig så det inte blir någon trängsel och att man inte åker kollektivtrafik i onödan.

”Det handlar om folkvettet”

Hon säger att utgångspunkten är att lita på allmänhetens eget omdöme.

– Det handlar om folkvettet och att hålla sig till de rekommendationer som finns, att hålla avstånd och vistas i mindre grupper. Vi funderar om vi kan ha budskap på våra säsongsarbetares arbetskläder och att vi möjligtvis kan prata med folk på badplatserna under vänskapliga former. 

Axel Josefson, M, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson, säger att frågorna om sommarens strandliv ännu inte varit uppe i kommunstyrelsen.

– Den 27 maj ska vi få en dragning om hur sommarplaneringen ser ut för staden. Vad gäller strandlivet är det förstås oerhört väderbetonat hur det kommer att bli, men vi behöver planera för en fin sommar. Det vi har lyft hittills är hur kollektivtrafiken till och från skärgården ska hanteras. Där finns en problematik med kapacitet och hur det ska göras på ett säkert och tryggt sätt, säger han.

Bästa tipsen – så håller du budgeten i sommar