Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädslan för hämnd – efter attacken vid HA-förfesten

Polisen arbetade innanför stora avspärrningar på söndagen.
Foto: ADAM IHSE/TT
Sex personer sköts och två personer misshandlades.
Foto: Mikael Berglund/NyheterSto

När svenska och utländska gäster förfestade i en klubb anknuten till Hells Angels lokaler i Mölnlycke misstänks personer kopplade till det lokala gänget 435 ha kommit dit.

I skottlossningen som uppstod skadades sex personer och ytterligare två fick andra typer av skador.

Enligt SVT Nyheter Väst är ett av polisens spår att skottlossningen kan bero på en konflikt – som startades av en förolämpning.

– Det finns skäl att fundera över om det kan bli en fortsättning på det här, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, till GT.

I lördags kväll arrangerades en fest i Hells Angels Goth Towns klubbhus i det gamla gästgiveriet i Skepplanda i Ale kommun. Innan den förfestades det i en HA-anknuten klubbs lokaler i Mölnlycke i Härryda kommun utanför Göteborg. På festen fanns både svenska gäster och dem från utlandet, bland annat från Polen vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

Strax före halv tio-tiden larmades polisen dit. Sex män hade blivit skjutna och ytterligare två hade kniv- och/eller misshandelsskador. Enligt uppgift till GT blev minst en man skjuten i magen och övriga skottskadade har träffats i underkroppen. 

Samma kväll hölls det en fest hos Hells Angels i Skepplanda.
Foto: HENRIK JANSSON

För en av de skadade personerna var tillståndet så allvarligt att han fick sövas ner.

Bland de skadade finns män som har officiell status inom Hells Angels såväl som andra personer.


Lokalt knutet gäng

Exakt vad som har hänt är oklart, men åklagaren Karl-Erik Esbo har sagt om de personer som tros kommit till platsen och legat bakom skottlossningen:

– Det är ett lokalt knutet mindre gäng, eller snarare en konstellation.

Det lokala gänget kallar sig för 435, efter postnumret i Mölnlycke. Personer med kopplingar till det har under en längre period skapat oro i området, uppger polisen.

– Gänget består i grunden av en handfull killar som drog i gång för många år sedan. I dag är de i 25-årsåldern men har alltid svansar av ungdomar efter sig, säger kommunpolisen Niklas Svensson.

– Till en början ställde de till med en del oreda här ute. Nu har de utvecklat det till en kriminell verksamhet.

Polisens tekniker på platsen.
Foto: ADAM IHSE/TT

Polisen har alltså inte gått ut med om det finns någon teori om motivet, men enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst ska det människor med kopplingar till 435 ha "uppträtt kaxigt" och kommit med förolämpningar mot personer från HA – varpå Hells Angels-personer ska ha svarat med att misshandla flera.

SVT uppger att det lokala gänget då ska ha åkt till festen och skottlossningen sedan ägt rum.

En källa uppger för SVT att ett 20-tal personer med kopplingar till Hells Angels från andra delar av landet och Europa nu är på väg till Göteborg.

Efter det inträffade är det totalt elva personer som har anhållits. Misstankarna gäller försök till mord och grov misshandel. De anhållna är alla i 25-50-årsåldern och ytterligare en är frihetsberövad.Lokalt gäng angrep

Polisen utesluter inte att det finns en risk för hämnd. 

– Det finns skäl att fundera över om det kan bli en fortsättning på det här. Vi kan föreställa oss en rad olika händelseutvecklingar och vi följer utvecklingen noggrant, säger Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– Hur vi gör eller vad vi gör kan jag inte kommentera. Men vi har höjd beredskap om det kan komma att hända saker vi inte vill ska hända, fortsätter han.

Åklagare Håkan Johansson har precis tagit över fallet och avböjer att kommentera ärendet i nuläget.