Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rädsla för upptrappad jakt på papperslösa

På lördagen samlades flera hundra personer för att protestera mot polisens kontroller. Foto: Christer Järeslätt, Scanpix

Polisernas jakt på papperslösa pågår inte bara i Stockholm.

– Det händer jätteofta att de kontrollerar personer med utländskt utseende. Det har jag själv råkat ut för, säger Hamaj Lasaki, från Iranskt asylcentrum till GP.

På lördagen samlades flera hundra personer i Göteborg till en manifestation mot polisens kontroller av folk med utländskt utseende på Stockholms tunnelbanor. Men det få känner till är att regeringens projekt Reva, för att hitta och avvisa personer som inte fått uppehållstillstånd, har funnits i Göteborg i ett år.

Hamaj Lasaki, från Iranskt asylcentrum, som anordnade manifestationen i lördags, menar att samma och liknande kontroller nu sker i Göteborg.

– Det händer jätteofta att de kontrollerar personer med utländskt utseende. Det har jag själv råkat ut för, säger han till GP.

 

Söker nytt folk

På polisens hemsida söker man civila handläggare, polisassistenter och inspektörer till gränspolisen i Västa Götaland. Nu befarar Hamaj Lasaki att arbetet kommer trappas upp i Göteborg.

– Det verkar som att de kommer att trappa upp till sommaren och det är inte bra. Personerna som flytt till Sverige har gjort det för att de behöver en fristad, säger Hamaj Lasaki.