Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rådet till föräldrarna: Sök förskoleplats sex mil bort

Erik och hans fru kommer behöva gå ner i tjänst för att kunna vara hemma med dottern.
Foto: Privat
Enligt Katrin Busck, områdeschef för förskoleverksamheten i Göteborg centrums stadsdelsförvaltning har det varit större söktryck än vanligt under hösten.
Foto: Shutterstock

Erik Beets hade sökt förskoleplats för sin dotter till årsskiftet.

Men när hon inte fick någon plats i Göteborg tipsade handläggaren om att i stället söka en plats sex mil hemifrån – i Borås.

– Kommunen måste ju ha haft en prognos, detta kan inte ha varit en överraskning nu i december, säger Erik Beets.

Erik Beets, 34, och hans fru hade planerat att deras dotter skulle börja förskolan efter årsskiftet. De bor i Johanneberg och har sökt plats i centrala Göteborg, som Göteborgs-Posten tidigare berättat.

Erik säger att de ansökte om en plats ett drygt halvår i förväg, men nu i december fick de ett brev från kommunen där det stod att det var svårt att lösa situationen med förskoleplatser för närvarande.

Erik ringde upp en handläggare på kommunen för att höra vad de kunde förvänta sig.

– Hon kunde inte ge några klara besked, men jag förstod mellan raderna att hon inte trodde att det skulle finnas någon plats till datumet vi önskat, säger Erik Beets.

Erik och hans fru, som bor i Johanneberg i Göteborg, fick rådet att söka förskoleplats till dottern sex mil bort – i Borås.
Foto: ROBIN ARON

Pendla flera timmar

Istället föreslog handläggaren, säger Erik, att han skulle försöka söka förskoleplats i kommuner de arbetar i. Eriks fru jobbar i Borås, men att pendla med buss flera timmar per dag kändes inte som en hållbar lösning med ett litet barn.


LÄS MER: Annika får betala 17 000 kronor – för att få barnen till skolan

Handläggaren berättade även att föräldrar tidigare löst situationen genom att starta föräldrakooperativ, något som inte kändes aktuellt för Erik.

– Nu har vi fått ytterligare ett brev att det fanns chans att få plats på Norra Hisingen. Det passar inte så bra för oss. Hade man jobbat där kanske det hade kunnat gå, säger Erik Beets.

Erik och hans fru kommer att dra ner på arbetstiden för att vara hemma med dottern under våren för att lösa situationen. 

– Min fru kommer att gå ner till 50 procent och försöka klämma in det på två dagar. Jag ska försöka gå ner en eller två dagar i veckan, beroende på om vi kan få hjälp utav släktingar.

"Vi är nog inte värst drabbade"

För Erik och hans fru kommer situationen gå att lösa, men han tycker att de borde ha fått information av kommunen tidigare. 

– Vi är nog inte värst drabbade. För familjer som lever på marginalen, eller för ensamstående kan det nog vara väldigt svårt, säger Erik.


LÄS MER: Hon måste köpa dyrt busskort till sin bebis


Enligt Katrin Busck, områdeschef för förskoleverksamheten i Göteborg centrums stadsdelsförvaltning har det varit större söktryck än vanligt under hösten. 

Det råder även brist både på personal och på lokaler.

– Det som är nytt för oss är svårigheten att rekrytera personal. Det har blivit enormt svårt. Men vi har också mycket större inflöde av föräldrar som söker förskoleplats jämfört med tidigare år, säger Katrin Busck.

Fler söker förskoleplats

För att lösa problemet försöker kommunen hjälpa föräldrar att hitta förskoleplatser i närliggande stadsdelar.

– Vi tar hjälp av de stadsdelar som har möjlighet att ta emot. Det finns ju både närliggande stadsdelar men också hela staden. Sen förstår vi ju att det blir besvärligt för en del som får längre än de hade tänkt sig, säger Katrin Busck.