Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddningstjänstens oro för olycksdrabbade bron

Räddningstjänsten. Foto: Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån
Stallbackabron ligger utanför Trollhättan. Foto: LEIF GUSTAVSSON

Sedan 2015 har 23 trafikolyckor där någon skadats inträffat på Stallbackabron i Trollhätta – en tredjedel av dem bara i år, skriver SVT Nyheter Väst. 

Räddningstjänsten i Norra Älvsborg ser med oro på utvecklingen av olyckorna de senaste två åren.

– Det är ingen bra utveckling, säger Mats Jernstedt, räddningstjänstens insatsledare till SVT. 

SVT Nyheter Väst har tagit fram statistik över olyckor som inträffat på Stallbackabron i Trollhättan de senaste åren. 

Från 2015 till nu så har det varit 23 olyckor där någon person skadats så pass mycket att den behövt föras till sjukhus.

För två månader sedan, i oktober, inträffade den allvarligaste där en man i 50-årsåldern avled i en svår olycka med en lastbil. 

– Det är en personbil och en lastbil som har frontalkrockat, sa Ola Nilsson, teamledare på SOS Alarm, då.

Tredjedel av olyckorna har inträffat i år

Åtta av de 23 olyckorna, alltså mer än en tredjedel, har inträffat bara i år. Statistiken visar också att antalet olyckor ökade även året innan, 2018.

– Det är ingen bra utveckling, givetvis. Men tyvärr är det så att sannolikheten ökar för olyckor, när även trafiken ökar, säger Mats Jernstedt, insatsledare vid räddningstjänsten i Norra Älvsborg, till SVT Nyheter Väst. 

På frågan om han är orolig för den utvecklingen svarar Mats Jernstedt.

– Ja, det blir jag. Givetvis påpekar vi detta för Trafikverket. Jag hoppas ju att det blir en förändring. Vi tycker inte om att åka på trafikolyckor, och det gör ingen annan heller.

Ska sätta upp nya skyltar 

Trafikverket ska sätta upp nya skyltar som varnar bilisterna för att det är en olycksdrabbad vägsträcka, skriver SVT Nyheter Väst – men ett av problemen är att det i dagsläget är tre gånger så mycket trafik som när bron byggdes, vilket gör att det är svårt att lösa.  

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket, han säger till SVT att det bara finns några saker som man kan göra i närtid och det är att anpassa hastigheten för att ”balansera framkomligheten mot säkerhetssidan”.

Men det då kommer det i stället ett nytt problem – med köer.