Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddningstjänstens oro för besparingarna

Räddningstjänsten är orolig för att brandsäkerheten glöms bort i samband med besparingarna. Obs bilen är en arkivbild. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trollhättan är en av kommunerna som fått brevet av räddningstjänsten. Foto: HENRIK JANSSON

Det ska sparas pengar inom omsorgen i flera kommuner i Fyrbodal. 

På räddningstjänsten är man nu oroliga för brandsäkerheten, skriver P4 Väst. 

– Har man fysiska och psykiska hinder är man i behov av hjälp vid utrymning. Då tar man sig inte ut själv, säger Benny Gustavsson, enhetschef för samhällsskydd på Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, till P4. 

Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund har i samband med besparingarna skickat brev till de fyra kommuner som de har hand om, Trollhättan, Vänersborg, Färgelanda och Mellerud, skriver P4 väst.

Hos räddningstjänstförbundet finns en oro att brandsäkerheten inte prioriteras när det ska sparas in på omsorgen. 

– Har man fysiska och psykiska hinder, då ta man sig inte ut. Då är man i behov av hjälp vid utrymning.  säger Benny Gustavsson, enhetschef för samhällsskydd på Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, till P4.

”Inte fått någon respons” 

I brevet har räddningstjänsten uppmanat kommunerna att komma ihåg brandskyddet.

 – Vi ville lyfta det här till högre nivå. Mig veterligen har vi inte fått någon respons på vår skrivelse, säger Benny Gustavsson, till P4 Väst.

P4 Väst uppger att det finns krav på hur nybyggda boenden ska vara, det ska vara rökisolerat så rummen blir brandceller och det ska också finnas sprinklers och personalen som är i tjänst ska ha rätt utbildning för att veta vad de ska göra om det börjar brinna.

Finns brister

Trots kraven finns det ändå brister, räddningstjänsten har anmärkt på det vid sina kontroller och Benny Gustavsson menar att utbildningen är eftersatt.

En av kommunerna som har fått kritik från just räddningstjänstförbundet är Trollhättan, men kommunens omsorgschef, Lena Johansson, säger att hon inte är orolig över huruvida kommunens besparingar skulle påverka brandsäkerheten. 

– Nej det kan jag inte påstå att jag är. När det gäller personalen och kompetensen så har vi rutiner ring detta och just nu har vi schemalagt övningar på våra boenden under hösten och i början av nästa år, säger hon till P4.