Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddningstjänsten varnar för sotarbluff

Företaget ringer upp och försöker lura människor att tro att sotartjänsten de erbjuder är ett lagstadgat krav.Foto: Robban Andersson
Räddningstjänsten varnar för en sotarbluff som har drabbat människor i Skövde och Mariestad.Foto: Facebook

Företaget ringer runt till folk och "erbjuder" en sotartjänst – under samtalet ger uppringaren sken av att den aktuella tjänsten är ett krav.

Räddningstjänsten Östra Skaraborg går nu ut och varnar för sotarbluffen.

– Hela upplägget verkar gå ut på att få kunder genom att lura dem, säger Daniele Coen, chef på räddningstjänstens förebyggande avdelning, till Mariestads-Tidningen.

I början av juni kom det till räddningstjänstens kännedom att ett företag ringer runt till privatpersoner och erbjuder sotning och rengöring av imkanaler, vilket är en sorts ventilationskanal. Enligt räddningstjänsten så ska uppringaren påstå att sotaren befinner sig i privatpersonens område för tillfället – och att det därmed är dags för sotning av imkanalerna.

"Vid kontakten framstår det att rengöringen är ett krav, vilket inte stämmer", skriver Räddningstjänsten Östra Skaraborg i en varning på Facebook.

Finns lagstadgade tjänster

Det finns lagstadgade tjänster, gällande exempelvis eldsstäder, som de kommunalt upphandlade skorstensfejarmästarna sköter – det är de tjänsterna som det oseriösa företaget försöker bli förknippat med, menar räddningstjänsten.

Daniele Coen utvecklar för Mariestads-Tidningen:

– Hela upplägget verkar gå ut på att få kunder genom att lura dem till att tro att det handlar om den lagstadgade kontrollen av eldstäder och att den även skulle gälla för imkanaler, vilket inte stämmer.

Skövde och Mariestad

Som fastighetsägare står det en fritt att köpa de tjänster man vill, men räddningstjänsten poängterar att det inte föreligger något lagstadgat krav för att rengöra och rensa imkanaler och frånluftsventilation i privata bostäder.

Räddningstjänsten vet att företaget har försökt lura till sig kunder i Skövde och Mariestad, men utesluter inte att fler orter kan ha drabbats.