Det var i slutet av 2016 som Räddningstjänsten Storgöteborg gjorde en tillsyn av den dygnet-runt-öppna förskolan Sjöelefanten i Göteborgsstadsdelen Majorna. Det slutade med ett skarpt föreläggande om stängning med omedelbar verkan.
"Vid tillsynsbesöket noterades att vissa delar av övervåningen helt och hållet saknade en andra utrymningsväg. Bristerna bedömdes så pass allvarliga att ett förbud meddelandes", skriver Räddningstjänsten Storgöteborg.
– Jag fick ett samtal från föreningens ordförande om att de fått ett utskick om att förskolan behövde stängas. Då åkte jag dit direkt, säger Thomas Sörquist, projektledare hos fastighetsägaren Higab.
60-tal barn
Redan nästa dag kunde en provisorisk lösning presenteras av fastighetsägaren.
– Vi tycker att det är jättebra att vi får en brandsäkerhet. Jag tror det tog en dag innan vi hade åtgärdat alla akuta punkter i föreläggandet, säger Kajsa Fröman, förskolechef på Sjöelefanten.
Thomas Sörquist:
– Vissa jobb är lite lättare att tagga till på. Som i det här fallet när det rör ett dagis. Stängning hade inneburit att ett 60-tal ungar plötsligt stod utan dagisplats.
Två provisoriska utrymningstrappor installerades – vilket gjorde att kravet om stängning drogs tillbaka.
– Det ska så småningom bli riktiga trappor.
Fler brister
Utöver avsaknaden av utrymningsvägar på övervåningen så noterade räddningstjänsten några ytterligare brandrisker under tillsynen. Bland annat fungerade ett fläktrum på vinden som förvaringsutrymme för brännbart material:
"Fläktrummet med dess apparatur medför en ökad brandrisk och är därför utformat som en egen brandcell. Inget ytterligare brännbart material får placeras i fläktrummet", står det i räddningstjänstens tillsynsprotokoll.
Det fanns också tyger som inte var flamskyddade hängande i taket i intill belysning. Räddningstjänsten skriver:
"En brand får ett väldigt snabbt förlopp när den får fäste i gardiner och tyger i taket. Om dessa inte är flamskyddade så kan tiden för en trygg och säker utrymning, innan kritiska förhållanden uppstår, bli väsentligt kortare."
Bygglov från 1994
Enligt Thomas Sörqust åtgärdades dessa brister redan dagen efter att brandrapporten blivit tillgänglig. Han kan inte svara på hur länge de påpekade riskerna har funnits – men har en tanke om hur det kan ha blivit så:
– Huset har ju ett bygglov som är från 1994, och det är anpassat efter den tidens brandkrav. Vi har ju känt oss trygga med att ha ett bygglov för förskoleverksamhet – men brandregler förnyas.
Efter räddningstjänstens tillsyn har förskolan också kompletterat brandlarmet samt bytt fläktutrustning i köket.
Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.