Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Räddningstjänsten krävde akutstängning av förskola

Räddningstjänsten hittade allvarliga brandrisker vid tillsynen av den dygnet-runt-öppna förskolan. OBS, bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Colourbox
Den allvarligaste bristen var avsaknaden av utrymningsvägar på förskolans övervåning. OBS, bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Colourbox

När räddningstjänsten kontrollerade den dygnet-runt-öppna förskolan Sjöelefanten i Majorna så uppdagades så pass allvarliga brister i brandsäkerheten att ett krav på omedelbar stängning utfärdades.

Den allvarligaste bristen var avsaknaden av utrymningsvägar på förskolans övervåning.

– Att man ska ha rejäla utrymningsvägar på en våning där barn ligger och sover är ganska självklart. Det var såklart allvarligt, säger Thomas Sörquist, projektledare på Higab, som äger fastigheten.

Det var i slutet av 2016 som Räddningstjänsten Storgöteborg gjorde en tillsyn av den dygnet-runt-öppna förskolan Sjöelefanten i Göteborgsstadsdelen Majorna. Det slutade med ett skarpt föreläggande om stängning med omedelbar verkan.

"Vid tillsynsbesöket noterades att vissa delar av övervåningen helt och hållet saknade en andra utrymningsväg. Bristerna bedömdes så pass allvarliga att ett förbud meddelandes", skriver Räddningstjänsten Storgöteborg.

– Jag fick ett samtal från föreningens ordförande om att de fått ett utskick om att förskolan behövde stängas. Då åkte jag dit direkt, säger Thomas Sörquist, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

60-tal barn

Redan nästa dag kunde en provisorisk lösning presenteras av fastighetsägaren.

– Vi tycker att det är jättebra att vi får en brandsäkerhet. Jag tror det tog en dag innan vi hade åtgärdat alla akuta punkter i föreläggandet, säger Kajsa Fröman, förskolechef på Sjöelefanten.

Thomas Sörquist:

– Vissa jobb är lite lättare att tagga till på. Som i det här fallet när det rör ett dagis. Stängning hade inneburit att ett 60-tal ungar plötsligt stod utan dagisplats.

Två provisoriska utrymningstrappor installerades – vilket gjorde att kravet om stängning drogs tillbaka.

– Det ska så småningom bli riktiga trappor.

Fler brister

Utöver avsaknaden av utrymningsvägar på övervåningen så noterade räddningstjänsten några ytterligare brandrisker under tillsynen. Bland annat fungerade ett fläktrum på vinden som förvaringsutrymme för brännbart material:

"Fläktrummet med dess apparatur medför en ökad brandrisk och är därför utformat som en egen brandcell. Inget ytterligare brännbart material får placeras i fläktrummet", står det i räddningstjänstens tillsynsprotokoll.

Det fanns också tyger som inte var flamskyddade hängande i taket i intill belysning. Räddningstjänsten skriver:

"En brand får ett väldigt snabbt förlopp när den får fäste i gardiner och tyger i taket. Om dessa inte är flamskyddade så kan tiden för en trygg och säker utrymning, innan kritiska förhållanden uppstår, bli väsentligt kortare."

Bygglov från 1994

Enligt Thomas Sörqust åtgärdades dessa brister redan dagen efter att brandrapporten blivit tillgänglig. Han kan inte svara på hur länge de påpekade riskerna har funnits – men har en tanke om hur det kan ha blivit så:

– Huset har ju ett bygglov som är från 1994, och det är anpassat efter den tidens brandkrav. Vi har ju känt oss trygga med att ha ett bygglov för förskoleverksamhet – men brandregler förnyas.

Efter räddningstjänstens tillsyn har förskolan också kompletterat brandlarmet samt bytt fläktutrustning i köket.


Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.