En ung man är förd till sjukhus och en kvinna befaras vara kvar i den övertända villan. Foto: Läsarbild
En ung man är förd till sjukhus och en kvinna befaras vara kvar i den övertända villan. Foto: Läsarbild

Kvinna befaras ha dött i villabranden

Publicerad

En våldsam brand har rasat i en villa i Dals-Ed och polisen befarar att en kvinna i 50-årsåldern har omkommit i lågorna.

– Det baseras på iakttagelser som gjordes i samband med branden samt att vi inte har fått kontakt med henne, säger Sten Melander, jourhavande förundersökningsledare på polisen i östra Fyrbodal.

En tonåring fick fly lågorna genom att hoppa från ett fönster – han flögs till sjukhus i helikopter.

Han ligger nu nedsövd och vårdas för bränn- och rökskador.

Larmet om brand i en villa i Dals-Ed kom in till räddningstjänsten vid 16-tiden på lördagseftermiddagen. Polis, ambulans och räddningstjänst ryckte ut.

– Det var en granne som larmade, uppger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Vid 17-tiden hade räddningstjänsten uppdaterad information:

– Det brinner för fullt fortfarande, hela den övre våningen är övertänd. Vi har säkrat en pojke, han fick hoppa ut genom ett fönster, berättar Robert Lindahl.

Rökdykare fick retirera

Räddningstjänsten befarade tidigt att en kvinna kunde vara kvar inne i det övertända huset.

– Pojken har sagt detta till oss. Vi har därför varit inne med rökdykare för att söka efter henne, men inte hittat henne.

Men efter en tids rökdykning så fick brandmännen retirera.

– Det brinner för våldsamt, jag måste tänka på säkerheten för manskapet.

En granne vittnar om ett snabbt brandförlopp:

– Vi tror att de kanske grillade först, för det luktade som det. Sedan tog det max ett par minuter innan lågorna stod rakt upp från hela altanen, det gick oerhört snabbt.

Ligger nedsövd

Ett 20-tal räddningsmän från stationerna i Dals-Ed och Bäckefors var på plats och kämpade mot lågorna. Initialt fanns en risk för att elden skulle sprida sig från huset, en tvåvåningsvilla med källare, till närliggande byggnader.

Den unge mannen som hoppade från fönstret ska vara i övre tonåren. Han var vid medvetande efter hoppet och flögs till sjukhus med helikopter. Sent under lördagskvällen låg han nedsövd och vårdades för rökskador och brännskador.

Sent under söndagskvällen meddelade jourhavande förundersökningsledare i Östra Fyrbodal, Sten Melander, att man befarar att kvinnan har omkommit i branden.

– Det baseras på iakttagelser som gjordes i samband med branden samt att vi inte har fått kontakt med henne. Kvinnans anhöriga är underrättade om detta.

Grov mordbrand

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand, i nuläget finns ingen misstänkt för dådet.

– Det blir automatiskt grov mordbrand när man befarar att någon har omkommit, säger Melander.

Polisen har på lördagskvällen inte haft möjlighet att genomföra en teknisk undersökning av platsen.

– Det är alldeles för varmt fortfarande, jag tror inte att vi kommer att få tillgång till platsen förrän tidigast söndag.

Polisen har underrättat kvinnans anhöriga.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Björn Lindsten
Björn Lindsten
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER