Strålningslarm blåses av i Göteborgs hamn

Publicerad

Polisen inledde under fredagen en särskild händelse sedan det kommit ett strålningslarm från Skarvikshamnen i Göteborg.

– Det är ett mätinstrument som har visat någon form av förhöjd strålning, sa Stefan Strömberg, kommunikatör i Göteborgs hamn strax före lunchtid.

Vid 13.20 meddelar räddningstjänsten att de blåser faran över:

– Vi har avslutat. Vi har inte hittat någon orsak till källan, säger Madelein Nilsson, stabschef Räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid klockan halv tolv på fredagen fick räddningstjänsten ett larm från Skarvikshamnen, även kallad för Energihamnen, i Göteborg.

Efter att Räddningstjänsten gjort egna mätningar som inte gav samma resultat, blåstes vid 13:20 på fredagen faran över. 

– Vi har avslutat. Vi har inte hittat någon orsak till källan, säger Madelein Nilsson, stabschef Räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt henne kommer Göteborgs Hamn resten av dagen och kvällen gå ronder och göra nya kontroller. 

Det var strax före lunchtid på fredagen som Räddningstjänsten kallades ut till Skarvikshamnen på Hisingen. Detta sedan instrumet vid hamnen uppvisat förhöjda radioaktiva värden. 

Någon form av utsläpp

Också polisen kallades till platsen.

– Det är ett larm om någon form av utsläpp, sa Peter Nordengaard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Kan du säga något om vilket ämne det kan vara?

– Inte i nuläget. Vi ska samverka med räddningstjänsten för att se vad som mätts upp och om det är något farligt.

Även polisens bombskydd kallades in i ärendet och polisen inledde en så kallad särskild händelse. Men den avblåstes också senare under dagen.

– Vi lämnar där nu eftersom värdena är normala. Man har mätt med flera olika instrument och inte hittat några förhöjda värden någonstans. Det värdet som initialt uppmättes var också inom normalvärdet, det var förhöjda värden men inom normalnivån. Nu har hamnägaren tagit över ansvaret, sa polisens presstalesman Tommy Nyman vid halvt två-tiden på fredagen.

 

Förhöjd strålning

Presstjänsten vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger strax före lunch att de följer händelseutvecklingen. Men att deras tjänsteman i beredskap inte själva kontaktats av SOS Alarm.

– Vi har utslag på en mätare, så vår personal tillsammans med räddningstjänsten undersöker vad det kan röra sig. Vi fick det precis till oss, så vi vet inte så mycket ännu, säger Stefan Strömberg, kommunikatör för Göteborgs hamn.

– Det är ett mätinstrument som har visat någon form av förhöjd strålning.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Christian Börjesson
Christian Börjesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER