Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strålningslarm blåses av i Göteborgs hamn

Polisen inledde under fredagen en särskild händelse sedan det kommit ett strålningslarm från Skarvikshamnen i Göteborg.

– Det är ett mätinstrument som har visat någon form av förhöjd strålning, sa Stefan Strömberg, kommunikatör i Göteborgs hamn strax före lunchtid.

Vid 13.20 meddelar räddningstjänsten att de blåser faran över:

– Vi har avslutat. Vi har inte hittat någon orsak till källan, säger Madelein Nilsson, stabschef Räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid klockan halv tolv på fredagen fick räddningstjänsten ett larm från Skarvikshamnen, även kallad för Energihamnen, i Göteborg.

Efter att Räddningstjänsten gjort egna mätningar som inte gav samma resultat, blåstes vid 13:20 på fredagen faran över. 

– Vi har avslutat. Vi har inte hittat någon orsak till källan, säger Madelein Nilsson, stabschef Räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt henne kommer Göteborgs Hamn resten av dagen och kvällen gå ronder och göra nya kontroller. 

Det var strax före lunchtid på fredagen som Räddningstjänsten kallades ut till Skarvikshamnen på Hisingen. Detta sedan instrumet vid hamnen uppvisat förhöjda radioaktiva värden. 

Någon form av utsläpp

Också polisen kallades till platsen.

– Det är ett larm om någon form av utsläpp, sa Peter Nordengaard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Kan du säga något om vilket ämne det kan vara?

– Inte i nuläget. Vi ska samverka med räddningstjänsten för att se vad som mätts upp och om det är något farligt.

Även polisens bombskydd kallades in i ärendet och polisen inledde en så kallad särskild händelse. Men den avblåstes också senare under dagen.

– Vi lämnar där nu eftersom värdena är normala. Man har mätt med flera olika instrument och inte hittat några förhöjda värden någonstans. Det värdet som initialt uppmättes var också inom normalvärdet, det var förhöjda värden men inom normalnivån. Nu har hamnägaren tagit över ansvaret, sa polisens presstalesman Tommy Nyman vid halvt två-tiden på fredagen.

 

Förhöjd strålning

Presstjänsten vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger strax före lunch att de följer händelseutvecklingen. Men att deras tjänsteman i beredskap inte själva kontaktats av SOS Alarm.

– Vi har utslag på en mätare, så vår personal tillsammans med räddningstjänsten undersöker vad det kan röra sig. Vi fick det precis till oss, så vi vet inte så mycket ännu, säger Stefan Strömberg, kommunikatör för Göteborgs hamn.

– Det är ett mätinstrument som har visat någon form av förhöjd strålning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!